24 C
Athens

Η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το πρώτο βήμα για το «σπάσιμο των πάγων», αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά με  βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και θετική ατζέντα, ή προσωρινή αναδίπλωση στρατηγικής της Τουρκίας, λόγω της συγκυρίας;

Του Κώστα Πασίση

Αυτές είναι τρεις εκδοχές της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη χιονισμένη Κωνσταντινούπολη αλλά απ ότι φαίνεται το ποια είναι η σωστή …μετάφραση θα φανεί στο …πεδίο το επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε  στην Αθήνα- από χθες οικουρεί λόγω κορωνοιού- με την ίδια συγκρατημένη αισιοδοξία, που είχε  κατά την άφιξη του στην Πόλη, καθώς στα διμερή ζητήματα, δεν υπήρξε  ουδεμία πρόοδος, όπως αναμενόταν άλλωστε…

Για το  τι ακριβώς διαμείφθηκε στο τετ-α-τετ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά  χθες τον κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη και σήμερα θα μιλήσει με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, κ.κ   Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη.

Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση  «…Υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει  η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», βάζοντας θετικό πρόσημο στην επίμαχο τετ-α-τετ των δυο ηγετων.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ανέφερε: «Ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά μικρό «καλάθι» και αυτό επειδή στο μνημονικό της υπάρχει η συνάντηση Σημίτη-Ερντογάν το 2002 η οποία είχε χαρακτηριστεί από τον Γ. Παπανδρέου, ως ιστορική (!), τις δύο επισκέψεις Καραμανλή στην Τουρκία, με τη γνωστή κουμπαριά, τη συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν και Τσίπρα με τον Σουλτάνο οι οποίες δεν έφεραν τα προσδοκόμενα για τη χώρα μας.

Στην προκειμένη περίπτωση  υπάρχουν  οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, που μένουν να αποδειχθούν κατά πόσο είναι ο κομβικός παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά με το παρελθόν.

Στην αποτίμηση που κάνει το Μαξίμου κρατά το γεγονός ότι το κλίμα στην τουρκική προεδρική κατοικία ήταν εμφανώς πιο «ζεστό» σε σύγκριση με τη συνάντηση των δυο ανδρών το 2019, σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο όπου κυρίαρχο ρόλο είχαν τα «παγωμένα» βλέμματα.

Και βέβαια δεν είχε καμία σχέση με το ραντεβού τους τον Ιούνιο του 2021 στο ΝΑΤΟ όπου λίγες ημέρες αργότερα αποφεύχθηκε στο Αιγαίο ένα θερμό επεισόδιο…

Επίσης, εξετάζεται η συγκυρία και το πολιτικό περιβάλλον οπού έγινε η συνάντηση των δυο ηγετών. Και σε αυτό το πλαίσιο προκύπτει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει «φάει» αλλεπάλληλα χαστούκια από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και προσπαθεί να συνέλθει…

Η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα είναι απομονωμένη διπλωματικά και πραγματοποιεί ανοίγματα φιλίας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν σε όλες τις κινήσεις του, προς την Ευρώπη, συναντά μπροστά του την Ελλάδα…

Αν όλα πάνε καλά…

Συμπερασματικά, εκείνο που επιθυμεί η Αθήνα σε αυτή τη φάση είναι να αποκλιμακωθεί η ρητορική ένταση, να μην προστεθούν νέες εντάσεις στην περιοχή και τα νερά, κατά τη θερινή περίοδο στο Αιγαίο να είναι ήρεμα, κάτι που είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, δηλαδή χωρίς πολεμικές ιαχές, παραβιάσεις του FIR, που μόλις χθες είχαμε 25 στον αριθμό και …γαλάζιες πατρίδες, από τα τουρκικά γεράκια,  τον ερχόμενο Απρίλιο στην Άγκυρα, θα υπάρξει νέα συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. Και  το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας υπό την εποπτεία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Έτσι, αν το σχέδιο εξελιχθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και παρατράγουδα, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανταποδώσει την φιλοξενία, προσκαλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για ένα δείπνο στα Χανιά…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ