today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κορωνοϊός: Η τρίτη δόση εμβολίου είναι κρίσιμη κατά της Όμικρον

Τα εμβόλια mRNA είναι άκρως αποτελεσματικά, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης με οποιαδήποτε παραλλαγή του κορωνοϊού (Άλφα, Δέλτα και Όμικρον), όμως ειδικά κατά της Όμικρον χρειάζονται τρεις δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί παρόμοιο επίπεδο ανοσιακής προστασίας με αυτό που παρέχουν οι δύο δόσεις έναντι των δύο προηγούμενων παραλλαγών, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, μολονότι η σοβαρότητα της Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Όμικρον είναι γενικά μικρότερη από ό,τι η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη Δέλτα, παρόλα αυτά οι ασθενείς με λοίμωξη Όμικρον έχουν ακόμη κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να πεθάνουν.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Βάντερμπιλτ του Τενεσί και Μίσιγκαν, με επικεφαλής τους δρ Ουέσλι Σελφ και δρ Άνταμ Λόρινγκ αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 11.690 ενήλικες με Covid-19 εισηγμένους σε 21 αμερικανικά νοσοκομεία μεταξύ Μαρτίου 2021-Ιανουαρίου 2022, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από κάποια από τις τρεις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα ή Όμικρον, καθώς και 5.962 άτομα χωρίς κορωνοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι, μετά από δύο δόσεις εμβολίου mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna), η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποτροπή νοσηλείας ήταν μικρότερη (65%) αν κάποιος εμβολιασμένος είχε μολυνθεί από την Όμικρον, σε σχέση με λοίμωξη από Άλφα ή Δέλτα (85% έναντι και των δύο αυτών παραλλαγών). Όταν όμως κάποιος είχε κάνει και τρίτη ενισχυτική δόση, τότε η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας έναντι της Όμικρον ανέβαινε στο 86%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τις δύο δόσεις έναντι των Άλφα και Δέλτα.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, η Δέλτα σχετιζόταν με την μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς Covid-19, μετά η Άλφα και τελευταία η Όμικρον. Πάντως το 15% όλων των νοσηλευομένων ασθενών με Όμικρον (εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων) χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση, ενώ το 7% πέθαιναν στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα από τους ανεμβολίαστους, κάτι που αφορούσε και τις τρεις παραλλαγές.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι στην περίπτωση της Όμικρον μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA είναι κρίσιμη για την προστασία των πληθυσμών από θανατηφόρα Covid-19 .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ