today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19

Η Αυστρία αναστέλλει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπως είπαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας και Συνταγματικών Υποθέσεων, έξι ημέρες πριν αρχίσουν να επιδίδονται πρόστιμα για την παραβίαση του μέτρου αυτού.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου αλλά η εφαρμογή του αναμενόταν να ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου.

Η απόφαση να θεσπιστεί το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, πριν την ευρύτερη διασπορά του ιδιαιτέρως μεταδοτικού, αλλά λιγότερο σοβαρού, παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον στην Αυστρία. Έκτοτε οι πιέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν περιοριστεί.

«Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της επιτροπής ειδικών» και να «αναστείλουμε» το μέτρο, ανακοίνωσε η υπουργός για τις συνταγματικές υποθέσεις Καρολίν Εντστάντλερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεδομένης της τωρινής παραλλαγής», που προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που ήταν προηγουμένως η κυρίαρχη, εξήγησε η υπουργός.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά επιχειρήματα για να πούμε ότι αυτή η επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα δεν δικαιολογείται», είπε η ίδια.

Από πολιτική άποψη, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού –το πλέον σαρωτικό μέτρο του είδους αυτού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά όλους τους ενηλίκους– αποτέλεσε βαρίδι για την συντηρητική κυβέρνηση καθώς και τον αγαπημένο στόχο του ακροδεξιού και αντιεμβολιαστικού Κόμματος της Ελευθερίας, του τρίτου μεγαλύτερου στο Κοινοβούλιο.

Το μέτρο δεν κατάφερε ιδιαίτερα να αυξήσει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη και η επιφυλακτικότητα σε σχέση με αυτό ενισχύθηκε από τότε που οι περιορισμοί στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε μέρη όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού αφορούσε το σύνολο των πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω στη χώρα των 8,9 εκατ. κατοίκων, με εξαίρεση τις εγκύους, αυτούς που νόσησαν κατά τις προηγούμενες 180 ημέρες και αυτούς που εξαιρούνται για ιατρικούς λόγους. Οι έλεγχοι αναμενόταν να ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 600 έως 3.600 ευρώ.

Η Εντστάντλερ και ο υπουργός Υγείας Γιοχάνες Ράουχ δήλωσαν ότι το μέτρο μπορεί να επιστρέψει εάν καταστεί αναγκαίο στην περίπτωση εμφάνισης μίας νέας παραλλαγής.

«Δεν είναι σήμερα που γράφουμε το τελευταίο κεφάλαιο στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είπε η Εντστάντλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ