today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Β.Ντομπρόβσκις: Ο Πούτιν είναι πιθανό να χτυπήσει το ΝΑΤΟ στη Βαλτική εάν κερδίσει στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να ενισχύσει τις στρατιωτικές του φιλοδοξίες και να αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, αν δεν σταματήσουμε στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει στα σοβαρά τη ρωσική απειλή, μετά από χρόνια αμφιβολιών από τις Βρυξέλλες προς τη Μόσχα.

«Αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι ο Πούτιν είναι τώρα σε κάποιο είδος επιθετικής πολεμικής διάθεσης και δυστυχώς είναι πιθανό αυτή η επιθετικότητα να συνεχιστεί απέναντι και σε άλλες χώρες», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει ανησυχίες για τη Μολδαβία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε: «Αν κοιτάξετε την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Ρωσίας, ακόμη και τις δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι η Ρωσία υποστηρίζει τα συμφέροντα της Λευκορωσίας να έχει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, και την αυξανόμενη αντιβαλτική ρητορική — στην Ουκρανία, ξεκίνησε επίσης με την αυξανόμενη αντι-ουκρανική ρητορική».

Η πρόβλεψη ότι οι χώρες της Βαλτικής θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες στο στόχαστρο του Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει το επίπεδο συναγερμού σε ορισμένες πλευρές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου.

Ο κ. Ντομπρόβσκις έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την απειλή που αποτελεί η Ρωσία του Πούτιν.

Ο Πούτιν θα συνεχίσει τους επιθετικούς του πολέμους ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας πως αυτά είναι μαθήματα που έπρεπε να έχουμε μάθει πριν. Ο κατευνασμός του επιτιθέμενου δεν λειτουργεί, και ο επιτιθέμενος πρέπει να σταματήσει με κάθε μέσο, τόνισε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις παραμένει δύσπιστος σχετικά με τις διπλωματικές προσεγγίσεις στον Πούτιν. «Το ερώτημα είναι αν φέρουν κάποια απτά αποτελέσματα όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου ή τουλάχιστον την κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Επί του παρόντος, δυστυχώς, κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι νέες κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να έρθουν εντός των ημερών.

«Τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού τομέα. «Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γιατί αυτή η επιθετικότητα δυστυχώς δεν σταματά, οπότε θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο — κατά μία έννοια  να σταματήσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο κ. Ντομπρόβσκις θεωρεί πως οι κυρώσεις πρέπει να συμπεριλάβουν και τις απαγορεύσεις εισαγωγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί για τη Λευκορωσία στη Ρωσία για να αποφύγει ένα κενό γύρω από το εμπάργκο.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο στόχευσης του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Ντομπρόβσκις είπε ότι η αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να είναι εκτός τραπεζιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ