today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Καταδίκη της Τουρκίας για «δυσανάλογη» δικαστική αντιμετώπιση μιας διαδήλωσης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για «δυσανάλογη» δικαστική αντιμετώπιση μιας διαδήλωσης περίπου 20 ανθρώπων το 2003 μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, που είχε καταλήξει σε ποινές σχεδόν δύο ετών φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Το Νοέμβριο 2003, 23 άνθρωποι είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση διάρκειας μίας ώρας υπέρ του αρχηγού των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσα σε δικαστικό μέγαρο.

Η διαδήλωση είχε προκαλέσει τη ματαίωση μερικών ακροαματικών συνεδριάσεων, αλλά κανέναν τραυματισμό ούτε υλικές ζημιές. Οι διαδηλωτές είχαν τελικά συλληφθεί από την αστυνομία.

Στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν ιατρικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι διαδηλωτές υπέστησαν «σωματικούς τραυματισμούς», αυτοί οι τελευταίοι καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός έτους και οκτώ μηνών για «διασάλευση δημόσιων υπηρεσιών».

Σε βάρος τεσσάρων διαδηλωτών ασκήθηκε επίσης δίωξη για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), και καταδικάσθηκαν σε επιπλέον ποινή έξι ετών και τριών μηνών.

Δεκαπέντε διαδηλωτές προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ κατά της καταδίκης τους. Στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το Δικαστήριο εκτιμά πως, «ακόμη κι αν οι πράξεις τους μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα κυρώσεις, η διάρκεια των ποινών φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν από την τουρκική δικαιοσύνη ήταν δυσανάλογη».

Το ΕΔΔΑ κρίνει πως υπήρξε παραβίαση των άρθρων 6 και 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προστατεύουν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αντιστοίχως.

Η Τουρκία καταδικάσθηκε να καταβάλει 7.500 ευρώ για «ηθική βλάβη σε καθέναν από τους προσφεύγοντες».

Σε μια άλλη υπόθεση, η ετυμηγορία για την οποία ανακοινώθηκε σήμερα, το ΕΔΔΑ καταδίκασε επίσης την Τουρκία επειδή επέβαλε σε μια νεαρή γυναίκα, η οποία είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε απαγορευμένη οργάνωση, έναν δικηγόρο που δεν ήταν αυτός της επιλογής της.

Το ΕΔΔΑ είδε στην υπόθεση αυτή μια νέα παραβίαση του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη και καταδίκασε την Άγκυρα να καταβάλει 6.000 ευρώ στη νεαρή γυναίκα για «ηθική βλάβη».

Το ΕΔΔΑ είναι ο δικαστικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πανευρωπαϊκού οργανισμού υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο και συνασπίζει 47 κράτη μέλη. Το ΕΔΔΑ εκδικάζει τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ