today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιθέσεις της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας για ακόμη ένα 24ωρο. Μαίνονται οι σφοδρές μάχες σε πολλές περιοχές της χώρας και πυρά πλήττουν κυρίως την πρωτεύουσα, το Κίεβο. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, η Ρωσία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες ώρες, καθώς η ουκρανική αντίσταση που συνάντησε ήταν σημαντικότερη από αυτή που προέβλεπε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απήυθυνε έκκληση στον στρατό της Ουκρανίας να πάρει την εξουσία στα χέρια του, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε την παρουσία του στο Κίεβο, με σκοπό να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του κράτους του.

Συνεχής ενημέρωση

 

Το Κίεβο παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις-κλειδιά περιμετρικά της παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, μετά την εισβολή της Ρωσίας την Πέμπτη.

«Αντιστεκόμαστε και με επιτυχία απωθούμε τις επιθέσεις του εχθρού. Η μάχη συνεχίζεται», είπε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του.

«Οι εισβολείς ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να εγκαταστήσουν εκεί τις μαριονέτες τους, όπως στο Ντονέτσκ. Χαλάσαμε το σχέδιό τους», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο χθες βράδυ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες βράδυ στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Μέχρι τις 6.00 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), 35 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, είχαν τραυματιστεί. Δεν είναι σαφές αν αναφερόταν μόνο σε αμάχους.

 

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τους Ουκρανούς να μην καταθέσουν τα όπλα και να υπερασπιστούν το Κίεβο, την πρωτεύουσα, όπου ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει τις δυνάμεις της Μόσχας, δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. “Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα και θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας”, είπε ο Ζελένσκι, σε βίντεο που αναρτήθηκε το πρωί στο Facebook.Κάλεσε τους Ουκρανούς να μην πιστεύουν τiς “ψευδείς πληροφορίες” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις οποίες κάλεσε τον στρατό να παραδοθεί.

“Τα όπλα μας είναι η αλήθεια μας. Είναι η γη μας. Τα παιδιά μας. Θα υπερασπιστούμε όλα αυτά. Ζήτω η Ουκρανία”, είπε.

Η Ρωσία κατέλαβε τη Μελίτοπολ (Interfax)

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολ στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και ναυτικούς πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

 

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε νέα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα.

 

Ο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Ο προέδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκειν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν στην πόλη Κονοτόπ

Οι Ρώσοι στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πόλη Κονοτόπ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, αφού υπέστησαν σοβαρές απώλειες στη μάχη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό ξηράς.

«Έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και τον ανεφοδιασμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αναφέρθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα της περιοχής από τους Ρώσους στρατιώτες.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η διπλωματία για τη Ρωσία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων

Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει κάποια ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι πρόθυμος να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχολίασε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Βλέπουμε ότι η Μόσχα υπονοεί ότι η διπλωματία διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων, την ώρα που βόμβες, οβίδες όλμων, πυρά πυροβολικού βάζουν στο στόχαστρο πολίτες. Αυτή δεν είναι αληθινή διπλωματία”, πρόσθεσε.

Γ.Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τη δυναμική του σε στεριά, θάλασσα και αέρα

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

ΝΑΤΟ: Πρόκειται για τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες

Για τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη δήλωσή τους, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και η ΕΕ.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε», τονίζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ επισημαίνουν ότι η «βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία, ήταν σχεδιασμένη από καιρό.

«Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», αναφέρει η δήλωση.

Ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να συμπεριλάβει Πούτιν και Λαβρόφ στη λίστα κυρώσεων

Η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Πυρά πυροβολικού ακούγονται στο Κίεβο

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

NATO: Αναπτύσσουμε περισσότερα στρατεύματα στην Αν. Ευρώπη

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο Κίεβο ο Ζελένσκι για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στο Κίεβο για να «υπερασπιστεί» την Ουκρανία, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», είπε ο Ζελένσκι.

Μ.Ζαχάροβα: Ανώφελες οι επαφές με την Ουκρανία χωρίς αποστρατιωτικοποίηση

Χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Πούτιν καλεί τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία στα χέρια του

«Για μια ακόμη φορά κάνω έκκληση στον στρατιωτικό προσωπικό και στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας: να μην επιτρέψτε στους νεοναζί και (τους Ουκρανούς εθνικιστές) να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας, τις συζύγους σας και τους ηλικιωμένους σαν ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας στη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, θα είναι πιο εύκολο για μας να πετύχουμε συμφωνία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ενεργούν «γενναία, επαγγελματικά και ηρωικά».

Πούτιν: Mε ομάδες εθνικιστών oι μάχες στην Ουκρανία

Οι μάχες που διεξάγονται κατά την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν γίνονται με τον τακτικό ουκρανικό στρατό της, αλλά με εθνικιστικές ομάδες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Οι βασικές μάχες του ρωσικού στρατού, όπως ήταν αναμενόμενο, διεξάγονται όχι με τμήματα του τακτικού ουκρανικού στρατού, αλλά με εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες ως γνωστόν φέρουν την άμεση ευθύνη για την γενοκτονία στο Ντονμπάς και την αιματοχυσία αμάχων» δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία έχασε περίπου 2.800 στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν περίπου 2.800 στρατιώτες και 80 τανκ κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Χάνα Μάλιαρ.

Οι όροι του Πούτιν για συνομιλίες

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μια ημέρα μετά την έναρξη της μαζικής εισβολής της Μόσχας στη νότια γείτονα της Ρωσίας.

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν ότι πλησιάζουν “εχθροπραξίες”

Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του προαστίου Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν “εχθροπραξίες”.

“Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω”, προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Ουκρανική προεδρία: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με τη Ρωσία για το ουδέτερο καθεστώς

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Ουκρανία: Πυρά κοντά στα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο

Πυρά ακούστηκαν κοντά στη συνοικία του Κιέβου στην οποία βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τηλεγράφημα του Associated Press.

Σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα πως περιμένει ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στο Κίεβο στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Κάτοικοι της πόλης κλήθηκαν να μεταβούν σε καταφύγια στη διάρκεια συναγερμού για αεροπορική επιδρομή.

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ενός αγωγού παροχής νερού στην Κριμαία

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πήραν τον έλεγχο ενός αγωγού ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία και που υπέφερε από ελλείψεις νερού εδώ και οκτώ χρόνια.

«Χάρη στη χρησιμοποίηση χερσαίων συνταγμάτων και αερομεταφερόμενων στρατευμάτων (…) οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν μέχρι την πόλη Χερσώνα, κάτι που επέτρεψε να αρθεί ο αποκλεισμός του αγωγού Βόρεια Κριμαία και να αποκατασταθεί η παροχή νερού στη χερσόνησο της Κριμαίας», ανέφερε χθες βράδυ σε μια ανακοίνωση ο ρωσικός στρατός.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο Χάρκιβ

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκιβ της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Χάρκιβ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. (Χάρκοβ είναι η ρωσική της ονομασία).

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Ζμίνι, νότια της Οδησσού

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το νησί Ζμίνι, στη Μαύρη Θάλασσα, αφού παραδόθηκαν 82 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι 13 συνοριοφύλακες που βρίσκονταν στο νησί αυτό, νότια του λιμανιού της Οδησσού, σκοτώθηκαν από τα πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Ντονμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας αργότερα σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μπ.Τζόνσον: Επιπλέον βοήθεια προς το Κίεβο

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε να ενισχύσει την βρετανική υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από τις επιθέσεις κατά του Κιέβου, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μάχες μαίνονται βόρεια του Κιέβου

τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

“Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού”, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook.

Ουκρανοί αξιωματούχοι: Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο

Η Ουκρανία αναμένει ότι η Ρωσία να επιτεθεί με τεθωρακισμένα στο Κίεβο αργότερα σήμερα, εκτιμώντας ότι η Παρασκευή θα είναι η πιο δύσκολη ημέρα του πολέμου, όπως δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Πυραυλικές επίθεσης στο Κίεβο και στη Ζαπορίζια

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Την πρώτη ημέρα της εισβολής, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στην Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, δέχθηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις που μεταφέρθηκαν εκεί με ελικόπτερα, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που διαβεβαίωσαν ότι η έφοδος αποκρούστηκε.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

Πέραν του Κιέβου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης σήμερα ότι έγινε βομβαρδισμός με πύραυλο εναντίον θέσης της συνοριοφυλακής στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν «νεκροί και τραυματίες».

Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μεν, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο καταρχήν για τριάντα ημέρες και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, υπέγραψε χθες διαταγή γενικής επιστράτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ