today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Νέα Ζηλανδία: Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέες διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

Στη Νέα Ζηλανδία διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19 πέταξαν μια «ερεθιστική ουσία» εναντίον των δυνάμεων της τάξης σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν κατήγγειλε τις «απολύτως επονείδιστες» σκηνές, αναφερόμενη τόσο σε αυτή την επίθεση στην οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκε οξύ όπως και σε ένα άλλο περιστατικό στο οποίο ένας διαδηλωτής οδήγησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με μεγάλη ταχύτητα προς το μέρος των αστυνομικών, προτού σταματήσει λίγα εκατοστά μακριά τους.

Η ένταση οξύνθηκε στο Ουέλινγκτον χθες Δευτέρα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει εδώ και ημέρες τον κήπο του κοινοβουλίου διαμαρτυρόμενοι για τα περιοριστικά μέτρα λόγω της covid-19. Η αστυνομία χθες τους κατηγόρησε ότι έριξαν εναντίον της περιττώματα, με τις δυνάμεις της τάξης να απαντούν εγείροντας οδοφράγματα από τσιμέντο γύρω από τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές προσπάθησαν νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) να εμποδίσουν τρία μέλη των δυνάμεων της τάξης που προσπάθησαν να πλησιάσουν στα οδοφράγματα.

«Χρειάστηκε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε τουλάχιστον τρία μέλη της αστυνομίας, αφού οι διαδηλωτές τους έριξαν μια άγνωστη ουσία», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

«Ένας άνθρωπος συνελήφθη αφού προσπάθησε να ρίξει το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα αστυνομικών», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Νέα Ζηλανδία, που έχουν πάρει την έμπνευσή τους από το «κονβόι της ελευθερίας» στον Καναδά, διαδηλωτές συνέχισαν να συρρέουν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ουέλινγκτον, έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να απομακρυνθούν.

Οι κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 1.500 άνθρωποι, ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά του εμβολιαστικού πάσου, αλλά έκτοτε έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο κίνημα εναντίον της Άρντερν και της κυβέρνησής της.

Κάτοικοι του Ουέλινγκτον έχουν παραπονεθεί ότι οι διαδηλωτές τους έχουν παρενοχλήσει επειδή φορούσαν μάσκα. Η Άρντερν καταδίκασε «τον εκφοβισμό και τις παρενοχλήσεις».

Στη Νέα Ζηλανδία έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας covid-19 περίπου 16.000 κρούσματα και 53 θάνατοι, ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Όμως το νέο κύμα της επιδημίας που οφείλεται στο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον έχει αυξήσει τον μέσο όρο επτά ημερών των νέων κρουσμάτων σε περισσότερα από 1.600.

Χθες Δευτέρα καταγράφηκαν στη χώρα 2.377 νέα κρούσματα.

Περίπου το 94% των κατοίκων της χώρας που μπορούν να ανοσοποιηθούν κατά της covid-19 το έχουν πράξει, με το εμβόλιο να είναι υποχρεωτικό για κάποιους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ