today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Μπ.Τζόνσον: Θα επιβάλουμε άμεσα πολύ σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει “αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή” στη Ουκρανία, όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς ότι είδε άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό να κινούνται προς την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ μετά την επίσημη αναγνώριση από τον Πούτιν των αποσχιθεισών περιοχών και διέταξε την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων για να “διατηρήσουν την ειρήνη”.

“Θα επιβάλουμε άμεσα ένα πακέτο οικονομικών κυρώσεων”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

“Αυτό είναι, θα πρέπει να τονίσω, μόνο το πρώτο μπαράζ βρετανικών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας επειδή αναμένουμε, πολύ φοβούμαι, ότι θα υπάρξει περισσότερη παράλογη συμπεριφορά της Ρωσίας”, διευκρίνισε ο Τζόνσον.

Είπε ακόμη ότι θα ανακοινώσει τις κυρώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, πιθανόν περίπου στις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Οι κυρώσεις, είπε ο Τζόνσον, θα έχουν “στόχο, όχι μόνο οντότητες στο Ντονμπάς και το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ, αλλά την ίδια τη Ρωσία στοχοποιώντας τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε”.

“Θα πλήξουν τη Ρωσία πολύ σφοδρά και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση εισβολής”.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιων θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν συρρεύσει στο Λονδίνο και στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη της επιλογής των υπερβολικά πλούσιων από τη Ρωσία και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

“Νομίζω ότι η τραγωδία της παρούσας κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει γύρω του συμβούλους με ανάλογες ιδέες, οι οποίοι του λένε ότι η Ουκρανία δεν είναι σωστή χώρα. Και θεωρώ ότι θα διαπιστώσει ότι έχει υπολογίσει πολύ εσφαλμένα”, είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ