today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Η δραστηριότητα Πατέλη, τα μηνύματα της ΕΚΤ, οι επενδύσεις των Κινέζων, και η στασιμότητα της Twitter

Έντονη επικοινωνιακή δραστηριότητα για τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δίνει τη μία συνέντευξη μετά την άλλη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που στηχηματίζουν ότι  αυτό την Περίοδο τεστάρονται οι δημόσιες εμφανίσεις του κ. Πατέλη προκειμένου να ετοιμαστεί η είσοδός του στην κυβέρνηση. Κάποιοι άλλοι μιλούν για επιχείρηση της κυβέρνησης να βγει μπροστά προκειμένου να εξηγήσει τις προοπτικές μετά και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν ότι η δραστηριοποίηση Πατέλη έχει τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού ο οποίος μόνπν τα καλύτερα λέει για τον σύμβουλό του…

Μείωση ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 100 εκατ. ευρώ, EBITDA κοντά στα 885 εκατ. ευρώ και φρέσκα κεφάλαια 1,3 δισ. ευρώ, βρίσκονται στο τραπέζι του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ. Η εταιρεία ειδικότερα, αναμένει έως τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου να καταβληθούν τα χρήματα από τους Αυστραλούς της Macquarie – δηλ. το 1,3 δισ. ευρώ από την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκτασή της στα Βαλκάνια, ενώ μπροστά παίρνει και η συνεργασία με την RWE, μέσω ανάπτυξης έργων για ίδια χρήση και εξαγοράς πορτοφόλιο άλλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Για το 2022, αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, παρά την κακή ποιότητα των υπηρεσιών τους, τις καθυστερήσεις των αποστολών και την τελική ταλαιπωρία του καταναλωτή, την είσοδό των ΕΛΤΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιχειρεί το marketplace “ecouriermarket.com”, που σύμφωνα με την εταιρία προσφέρει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων με σταθερό, χαμηλό κόστος, με τη μορφή ετήσιας συνδρομής. Η νέα πλατφόρμα συγκεντρώνει σε ένα σημείο προϊόντα και προσφορές από διαφορετικά καταστήματα και ενσωματώνει τη διαδικασία της παραγγελίας στο σύστημα διανομής της ΕΛΤΑ Courier, φέρνοντας τα προϊόντα πιο γρήγορα στον καταναλωτή. Καλές οι προθέσεις, δεν είναι όμως βέβαιο ότι το δίκτυο υπηρεσιών θα μπορεί να ακολουθήσει…

Δύο είναι τα μηνύματα, που στέλνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στην κυβέρνηση. Πρώτον, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τομέας που παρατηρείται κόπωση, σύμφωνα με την Φρανκφούρτη. Δεύτερον, να κλείσει η κάνουλα των παροχών, και ό,τι δίνεται με τη μορφή επιδότησης ή αυξήσεων σε μισθούς, αυτό να γίνεται στη βάση εμπεριστατωμένης μελέτης. Πάντως, σε δημοσιονομικό επίπεδο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι δημοσιονομικοί κανόνες αναμένεται να χαλαρώσουν.

Σταμάτησαν οι επενδύσεις των Κινέζων στο real estate. Ο λόγος είναι η πανδημία και η
κατάρρευση της Evergrande. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, μετά το τέλος της πανδημίας, οι Κινέζοι θα επανέλθουν για να πάρουν χρυσή βίζα. Στην αγορά, κινούνται μόνο διάφορα κεφάλαια, που είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν και αυξάνουν τα μερίδιά τους με αγορές ακινήτων.

Κίνηση με άρωμα blockchain για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη βαρύνουσα σημασία, που αναμένεται να παίξει η τεχνολογία blockchain και στον ενεργειακό τομέα τα προσεχή χρόνια, συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο του Energy Web, για να αναπτύξουν – στο πλαίσιο του οικοσυστήματος – τις επόμενες μεγάλες ιδέες και τα καινοτόμα έργα του μέλλοντος. Το Energy Web είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που επιταχύνει, με επίκεντρο τον πελάτη, την ενεργειακή μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών ανοικτού κώδικα.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο αμιγώς ξενοδοχειακών ακινήτων έβγαλε η Intrum. Πρόκειται για 74 ακίνητα, τα οποία όμως θα δοθούν για επενδύσεις. Δεν είναι μια τυπική συναλλαγή NPL, καθώς θα δοθούν τα ακίνητα σε επενδυτές, που θα τα λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την πολλαπλασιαστική αξία των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών κινήθηκαν τα βασικά μεγέθη της Twitter στο δ’ τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, ο αριθμός των ημερησία ενεργών χρηστών στο social media διαμορφώθηκε σε 217 εκατ., κάτω των 218,6 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, η Διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους $4 δισ. Υπενθυμίζεται πως είναι τα πρώτα αποτελέσματα της εταιρείας μετά από την αποχώρηση του Jack Dorsey από τη θέση του CEO και την αντικατάσταση του από τον Parag Agrawal, τον Νοέμβριο του 2021.

O επιχειρηματίας, Γιάννης Μασούτης, είναι ο νέος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (KEEE), όπως αποφάσισε η Διοικητική Επιτροπή της Ένωσης. Είχε προηγηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του απερχόμενου προέδρου της ΚΕΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία. Ο Γιάννης Μασούτης
είναι Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι την ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΕΕ, εκτελούσε χρέη Α’ Αντιπροέδρου της KEEE. Από την άλλη ο κ. Χατζηθεοδοσίου λέπει πολιτική παρέμβαση πίσω από την αντικατάστασή του…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ