Με κοινωνικό προφίλ η κυβέρνηση δίνει τη «μάχη» για την ενεργειακή κρίση

Eurokinissi

Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης του θέλει να τονώσει ο Πρωθυπουργός με τα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων της ΔΕΗ τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει ορατή αποκλιμάκωση.

Του Κώστα Πασίση 

Η νέα παρέμβαση έγινε επειδή το Μαξίμου έχει διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» ότι υπάρχει πρόβλημα και πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Τα φουσκωμένα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και το καλάθι της νοικοκυράς που συνεχώς αδειάζει ανά εβδομάδα, «αγχώνουν» την κυβέρνηση που βλέπει ταυτόχρονα, μέσω των δημοσκοπήσεων, να έχει «διαρροές» προς το ΚΙΝΑΛ το οποίο με τη σειρά του κάνει – εκ του ασφαλούς – το δικό του πολιτικό παιχνίδι…

Η ανάλυση των πρωτοβουλιών του Μαξίμου δείχνουν ότι η πολιτική απάντηση στο προαναφερθέν πρόβλημα είναι η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και ως συμπληρωματικό μέτρο είναι οι προσωρινές επιδοτήσεις, όπως είναι η κρατική ενίσχυση των  39 ευρώ για τα νοικοκυριά και 65 για τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια…

«Συνεχίζουμε με  πολιτικές που  αυξάνουν το εισόδημα, με πολιτικές στοχευμένης στήριξης των πιο ευάλωτων, αλλά και ευρύτερων στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Προς επίρρωση έρχεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το γ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την οποία το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών,  σημείωσε  ετήσια αύξηση κατά 4,7% που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ήταν μόλις στο 0,8%)

Επιπλέον βλέποντας το παιχνίδι της πλειοδοσίας που έχει αρχίσει να εξυφαίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις ανακοινώσεις του  για μείωση του φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, που είναι ελκυστικά και εύηχα για τους πολίτες, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση, πριν λάβει τις αποφάσεις της κοιτάζει με υπευθυνότητα  τα δημοσιονομικά δεδομένα για να μη γίνουν λάθος κινήσεις και η χώρα γυρίσει πίσω…

Ενώ, πρόσθεσε  ότι «ακόμη και εάν μειωνόταν ο ΦΠΑ προσωρινά για κάποιους μήνες, μετά θα υπήρχε ο κίνδυνος οι αυξήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες», «καρφώνοντας» όσους υπερασπίζονται την προαναφερόμενη θεωρία….

Πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και δη από τη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός έχει αρχίσει να βάζει ένα διακριτό κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική της ΝΔ.

Όπως εξηγούν συνεργάτες του στην κυβερνητική ατζέντα προτάσσονται θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Επιπλέον η ανεργία, η κοινωνική ασφάλιση η υγεία, η ασφάλεια, είναι ζητήματα στα οποία εστιάζει προσωπικά το Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός φιλοτεχνεί  το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και δε διστάζει να βγει από τα …αριστεράς στο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε χρειαστεί…

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και το πρόβλημα των αστέγων.

Στο πλαίσιο αυτό επεκτείνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια και βελτίωση των δύο προηγούμενων επιτυχημένων πιλοτικών προγραμμάτων επανένταξης αστέγων, που έχουν υλοποιηθεί από το 2014 έως σήμερα και αποκτά χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.

Άλλωστε το συγκεκριμένο δρόμο για την κυβέρνηση δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις που έχουν αρχίσει να κτυπούν ηχηρά καμπανάκια, μετά την άνοδο του ΚΙΝΑΛ…