today-is-a-good-day
13 C
Athens

Οι πέντε λόγοι που αποδυναμώνουν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αλλά και της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που εκπορεύονται με non paper από την Κουμουνδούρου, η οποία  έχει πολιτικούς και εσωκομματικούς λόγους να συντηρεί την εκλογολογία.

Του Κώστα Πασίση

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που ισχύει», διεμήνυσε για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας  σε σχετική ερώτηση.

Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών γίνονται προκειμένου να μην «εγκλωβιστεί» η κυβέρνηση  σε μια ατέρμονη φιλολογία περί ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, που «φρενάρουν» το κυβερνητικό έργο προς …τέρψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι πρόωρες κάλπες δεν είναι στις επιλογές Μητσοτάκη. Αντίθετα, μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις (μεταναστευτικό, πανδημία, κλιματική αλλαγή) στις προτεραιότητες είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ομαλότητας και να τρέξει η οικονομία, ώστε να υπάρχουν περιθώρια η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας από το λαό επί αυτού.

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού οι εκλογές πριν της ώρας τους δε θα πραγματοποιηθούν για μια πλειάδα λόγων.

Σήμερα η κυβέρνηση κινείται μέσα σε ένα θολό τοπίο. Η περιπέτεια με τον covid 19 δεν έχει τελειώσει ακόμη και το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη πότε θα γίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή η ενεργειακή κρίση και το κύμα  ακρίβειας που πλήττει την Ευρώπη και συνακόλουθα και τη χώρα μας, δεν αφήνει περιθώρια για πολιτικούς σχεδιασμούς εκλογών.

Ακόμη και η γεωστρατηγική κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Ευρώπης και Ρωσίας, που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη της, επηρεάζει εμμέσως  το αφήγημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες…

Αυτή την περίοδο στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η προώθηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που περιμένουν με αγωνία οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την πολύμηνη πανδημία.

Το Μαξίμου περιμένει να εισρεύσουν στη χώρα 3,35 δις ευρώ, που έχουν εγκριθεί, για να τρέξουν προγράμματα τα οποία θα δώσουν ανάσες σε όλους… και οι πρόωρες εκλογές, με απλή αναλογική, και αλλεπάλληλες αναμετρήσεις, ναρκοθετούν το συγκεκριμένο project.

Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η κυβέρνηση υπερέχει σε όλα τα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη δεν έχει εμφανίσει εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης. Και επιδιώκει οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας όταν έχουν  υλοποιηθεί οι προεκλογικές δεσμεύσεις της για να γίνει η σύγκριση με τα πεπραγμένα της Κουμουνδούρου.

Οι δημοσκοπήσεις, που παρακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  για να έχει ανά πάσα στιγμή το σφυγμό της κοινωνίας, δείχνουν ότι σε ένα ποσοστό της τάξεως του 55%,  η κοινή γνώμη δε θέλει εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι θεσμικός «παίχτης» και από την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας του δήλωνε ότι οι  εκλογές πρέπει να γίνονται πάντα στο τέλος της τετραετίας και όχι όποτε βολεύει τον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

Γι αυτό άλλωστε – λένε οι συνεργάτες του – είναι ελάχιστα ανεκτικός σε «μαυρογιαλούρικα» φαινόμενα, είτε αφορούν πρόσωπα, είτε κομματικές στρατηγικές…

Σε πολιτικό επίπεδο επίσης τον ερχόμενο Μάιο η ΝΔ θα πραγματοποιήσει το συνέδριο της που ήταν προγραμματισμένο για τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έξαρσης της  πανδημίας. Και όπως λέγεται ένας από τους λόγους που θα γίνει στο τέλος της Άνοιξης είναι για να μετριαστούν και τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Συνέδριο όμως έχει μπροστά του ο  ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητά επιμόνως την παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές και έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τη κεντρική στρατηγική επιλογή του, συντηρώντας ένα κλίμα πρόωρων εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ