today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η αποπομπή Λιβανού, η απόβαση στα Σκόπια και οι σκέψεις της Meta για λουκέτο του FB στην Ευρώπη

Πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η χθεσινή αποπομπή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση. Ο κ. Λιβανός την πλήρωσε πριν ακόμα καταφέρει να εμφανίσει το έργο του, με τον Πρωθυπουργό να θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα η οποία φαίνεται να έχει χαλαρώσει.  Σε κάθε περίπτωση -παρά την  αποτυχημένη ειρωνεία του κ. Λιβανού- ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ίσως να ήταν ένας από τους καλύτερους υπουργούς που διέθετε ο πρωθυπουργός και ένας πολύ κοντινός του φίλος, οπότε το άδειασμα του κ. Μητσοτάκη ήταν ηχηρό. Γι αυτό και κανείς και τίποτα εντός της Ν.Δ. δεν πρέπει να θεωρεί τίποτα δεδομένο ως προς την πολιτική ιεραρχία…

Nέα εταιρεία μπαίνει στην ελληνική τουριστική αγορά. Πρόκειται για την ισραηλινή Infuntasy, η οποία μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλείσει σημαντικές συμφωνίες. Πρώτος σταθμός της ισραηλινής εταιρείας είναι η ενίσχυση της αποκλειστικής αντιπροσωπείας που έχει ήδη συνάψει με την Milestone και η έκθεση Horeca 2022. Εκεί αναμένεται να έχει ισχυρή παρουσία, ενώ η εταιρεία έχει πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο και στην παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, σχεδίασης και κατασκευής.

Στα βήματα Walmart κινείται η Olympia Group. Δηλαδή, η επένδυση ύψους 50 εκατ.ευρώ έχει ως στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη του Public, ενώ μέσω αυτής θα ενισχυθεί σημαντικά η προϊοντική γκάμα. Πλέον με την επένδυση αυτή η Olympia θα έχει το 98% του κοινοπρακτικού σχήματος Public Media Markt στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ η Media Saturn Holding θα είναι μέτοχος με 2%. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μετεξέλιξης της εταιρείας.

Φωτιά έχουν πάρει οι εξαγορές στον ξενοδοχειακό κλάδο. Μάλιστα, η Κρήτη αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα των επενδυτών με την Hines, όπως ενημερώνεται η στήλη, να αναμένεται να χτυπήσει εκ νέου. Υπενθυμίζεται πως το fund είχε εξαγοράσει το Capsis στην Αγία Πελαγία, καθώς επίσης και το Elounda Blu. Συμφωνίες αναμένεται να γίνουν και στην Αττική, όπου τα έργα που τρέχουν είναι ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία νέου ξενοδοχείου στην Χίο από τον όμιλο Τσάκου, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινά και η ανάπλαση της τοπικής μαρίνας. Το έργο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά αναμένεται να ανοίξει το φθινόπωρο, εκτός απροόπτου.

Σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα η Xiaomi. Σε πρώτη φάση αναμένεται να αναπτύξει τα καταστήματά της και να ενισχύσει το δίκτυό της. Μάλιστα, αναμένεται να ιδρυθεί και θυγατρική στη χώρα μας. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μάλιστα οι πωλήσεις βαίνουν συνεχώς αυξημένες.

Η κυπριακή Ferrena Holdings παίρνει το ξενοδοχείο του Βωβού στον Γαλατά Τροιζηνίας. Η τιμή είναι 6 εκατ.ευρώ και πρόκειται για το ημιτελές Stella Maris, με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά να ανοίγει το δρόμο στην κυπριακή εταιρεία. Ουδείς γνωρίζει ακριβώς ποιοι βρίσκονται πίσω από την εταιρεία, με πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται για αλλοδαπό fund.

Απόβαση ελληνικών εταιρειών στα Σκόπια. Μεγάλα ονόματα του ελληνικού επιχειρείν έχουν αποφασίσει να επενδύσουν μεγάλα ποσά στον τουρισμό, στα ακίνητα και στην ενέργεια, βενζινάδικα και υδροηλεκτρικά. Ο λόγος είναι πως το χαμηλό φορολογικό καθεστώς, η στήριξη για γεωπολιτικούς λόγους από την ελληνική κυβέρνηση και η προοπτική για ευρωπαϊκή ένωση, δημιουργούν καλές συνθήκες στο εγχώριο επιχειρηματικό σύστημα.

Να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη απειλεί η Meta, η οποία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι μπαίνουν εμπόδια στη μεταφορά δεδομένων χρηστών πίσω στις ΗΠΑ. Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές Αρχές επεξεργάζονται εκ νέου το νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο μεταφοράς ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, αφού η προηγούμενη συμφωνία Privacy Shield με τις ΗΠΑ κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020. Στην ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Meta ανέφερε ότι, εάν δεν μπορεί να βασιστεί σε νέες ή υπάρχουσες συμφωνίες, όπως οι λεγόμενες τυπικές συμβατικές ρήτρες, για τη μεταφορά δεδομένων, τότε, “πιθανότατα δεν θα μπορούσε να προσφέρει έναν αριθμό από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη”. Αν και είναι απίθανο η Meta να αποσύρει τα βασικά προϊόντα της από μια από τις πιο προσοδοφόρες αγορές της, η δήλωσή της υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της εταιρείας και των Αρχών σχετικά με τον έλεγχο των δεδομένων χρηστών.  Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook απειλεί να αναστείλει την παροχή των υπηρεσιών του. Το 2020 είπε ότι σχεδιάζει να εμποδίσει σε χρήστες και σε ΜΜΕ στην Αυστραλία να κοινοποιούν ειδήσεις, σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε έναν προτεινόμενο νόμο, που θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώνει τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης για τα άρθρα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ