today-is-a-good-day
28.1 C
Athens

Δύο διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι. Γράφει ο Γιάννης Καλλιάνος

Στην ιστορία υπάρχουν περίοδοι, που αποτελούν ιστορικό σταυροδρόμι. Μια τέτοια περίοδος είναι αναμφίβολα και η σημερινή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πολιτικό σύστημα της χώρας μας καλείται, εκ των πραγμάτων, να μιλήσει ανοιχτά για την εκδοχή της Ελλάδας που οραματίζεται και να τοποθετηθεί σε κομβικά πολιτικά ζητήματα, οι απαντήσεις των οποίων θα σκιαγραφήσουν σε μεγάλο βαθμό και το αύριο.

Του Γιάννη Καλλιάνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι οι πρόσφατες συζητήσεις στη Βουλή ανέδειξαν, με τρόπο αποκαλυπτικό, δύο κυρίαρχες διαφορετικές αντιλήψεις, δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους. Από τη μια πλευρά, η συντήρηση ιδεοληψιών του παρελθόντος και ο λαϊκισμός (στα όρια της αντιθεσμικότητας) και από την άλλη η πραγματική και όχι η κατ΄όνομα, πρόοδος.

Είναι πλέον φανερό οτι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κόμμα-όχημα των παθογενειών του παρελθόντος και καμία σχέση δεν έχει με την όποια πρόοδο είτε εθνική είτε κοινωνική. Αγκιστρωμένος στο χθες, εκφράζει με τον λόγο του μια μειωτική εκδοχή της Ελλάδας, ευτελίζοντας τον πολιτικό διάλογο σε κάθε ευκαιρία.

Ο κατήφορος του δεν είναι μόνο δημοσκοπικός, είναι πολιτικός και δεν διστάζει να το επιβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία. Προσπαθεί μάταια, να συμπαρασύρει σε αυτήν την κατρακύλα τον δημόσιο διάλογο. Έχει επιλέξει για αντιπαράθεση την «αρένα» της μικροπολιτικής γιατί πολύ απλά στο «γήπεδο» της πραγματικής πολιτικής, έχει τον ρόλο του θεατή.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, απέδειξε οτι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει είναι απόλυτο και ο η αντιστροφή της καθοδικής του πορείας μη αναστρέψιμη, καθώς ο «πολακισμός» έχει γίνει προγραμματική του θέση και η λασπολογία, δεύτερη φύση του. Σε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, επέλεξε για ακόμα μια φορά, αντί να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, να γίνει ηχείο των τρολ του διαδικτύου.

Το μόνο που πέτυχε, είναι να επιβεβαιώσει τους πολίτες για ποιόν λόγο η δυσπιστία τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ όλο και μεγαλώνει.

Δεν έχει ξανασυμβεί, αξιωματική αντιπολίτευση να ψέγει την κυβέρνηση γιατί κάνει περισσότερες μειώσεις φόρων από όσες προεκλογικά υποσχέθηκε, να μην υπερψηφίζει δωρεά για κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου, να καταψηφίζει τη στήριξη εκπαιδευτικών για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και να καταψηφίζει αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Την ώρα που η χώρα αλλάζει σελίδα και προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει όλο και
περισσότερο το πραγματικό του πρόσωπο. Κάνει ξεκάθαρο σε όλους οτι σημείο αναφοράς του είναι το χθες και μόνο, εκφράζοντας όλες εκείνες τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην οικονομική αλλά και θεσμική κρίση.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε ένα πραγματικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, με πολλαπλές προκλήσεις, έχει θέσει ως κεντρικό άξονα της πολιτικής της, όχι τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα του Νότου που δημιούργησε επιτροπή Foresight, μια ομάδα δηλαδή για το μέλλον, με στόχο να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος εθνικός σχεδιασμός που υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, απαντώντας στις προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών.

Την στιγμή που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις επενδύουν στο χθες, η Νέα Δημοκρατία επενδύει έμπρακτα στο μέλλον της Ελλάδας και στις δυνατότητες των πολιτών της χώρας μας. Την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδίδεται στην επαναστατική γυμναστική, η κυβέρνηση προχωρά την ψηφιακή επανάσταση, ώστε η πατρίδα μας να είναι στην εμπροσθοφυλακή των θετικών εξελίξεων, στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας.

Ο κ. Γιάννης Καλλιάνος είναι βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ