today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Το δημοσκοπικό αποτύπωμα της κακοκαιρίας, τα ρεκόρ της Mytilineos, τα σενάρια του ΙΟΒΕ και οι καθυστερήσεις του ΔΕΔΔΗΕ

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει γρατζουνιές από την πρόσφατη διαχείριση της κακοκαιρίας. Τα πρώτα συμπεράσματα για την πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse δείχνουν ότι η Ν.Δ. χάνει δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε γίνει στο τέλος του χρόνου. Όμως η διαφορά της με τον Σύριζα παραμένει χαοτική, αφού την βοηθά ο προσανατολισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πρακτικές τύπου Πολάκη που απωθούν τους ψηφοφόρους. Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να προβληματίζονται σοβαρά με το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος “κλέβει” πλέον κρίσιμες ψήφους και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η Ten Brinke το γύρισε στην μπίρα. Ο επικεφαλής Φώτης Γιόφτσιος έχει προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας με αντικείμενο την εισαγωγή και και διακίνηση μπίρας. Η εταιρεία όπως πληροφορούμαστε αφορά σε προσωπική απόφαση του επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας στην Ελλάδα και όχι σε κίνηση της Ten Brinke. Στόχος του είναι όχι η εισαγωγή, αλλά η διανομή και εισαγωγή μπίρας. Ο κλάδος γενικότερα ο αγροδιατροφικός προσελκύει αρκετούς managers, με τον Κώστα Μαχαίρα να φτιάχνει εταιρεία για θερμοκήπια μαζί με πρώην στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Ρεκόρ κερδοφορίας βλέπουν οι αναλυτές για την Mytilineos για το 2022. Μετά τις Citi, Eurobank Equities, NBG Securities και άλλες χρηματιστηριακές ήρθε η σειρά της Edison. Διατηρεί την ισχυρή σύσταση buy για την τιμή της μετοχής της Mytilineos η Edison, με το uspide να βρίσκεται κοντά στο 60%. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το 2022 η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας με διπλασιασμό της συγκριτικά με το 2020. Την ίδια στιγμή η Mytilineos διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ.

Νέες επενδύσεις σε ακίνητα σχεδιάζουν οι εταιρείες real estate. Στο στόχαστρο μπαίνουν εκτάσεις και κτίρια που μπορούν να στεγάσουν κέντρα δεδομένα, αλλά και επιπλωμένες κατοικίες που συνδυάζονται όχι μόνο για οικεία αλλά και για παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα στόχος είναι να αυξηθούν τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως κτίρια μικτής χρήσης και βεβαίως τα μεγάλα ακίνητα τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν για διάφορες χρήσεις, όπως logistics.

Εν αρχή ήταν η FB Bank. Στη συνέχεια, η τράπεζα του Βίκτωρα Ρέστη πέρασε, μέσα σε μια νύχτα, στα χέρια της Εθνικής. Ο Έλληνας εφοπλιστής επιστρέφει στον τραπεζικό κλάδο, μέσω επένδυσής του σε πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας.

Όλοι έχουμε περάσει από την πλατεία Κολωνακίου, η οποία είναι κλειστή για έργα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες πολίτες και σύλλογοι αρχιτεκτονικοί έχουν στείλει επιστολή στην Αττικό Μετρό και στον Κώστα Καραμανλή ισχυριζόμενοι ότι το έργο στην πλατεία Κολωνακίου καταστρέφει τον χαρακτήρα της περιοχής. Οι πιο ψαγμένοι στο υπουργείο αναμένουν και δικαστικές εμπλοκές…

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ αρχίζει να ασχολείται επιτέλους σοβαρότερα με την υπογειοποίηση των καλωδίων. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ήδη, συμπεριληφθεί έργα ύψους €60 εκατ. To project του ΔΕΔΔΗΕ είναι ύψους €150 εκατ. και αφορά στην υπογειοποίηση δικτύου 1.500 χιλιομέτρων, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2026. Μαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήδη ρίχνει γκάζια στην διοίκηση του Δεδδηε για τις τρομακτικές καθυστερήσεις.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόκτησης από τον όμιλο NN των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Metlife στην Ελλάδα, ύστερα από τις εγκρίσεις των αρμόδιων Εποπτικών Αρχών και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόκτηση αυτή ενισχύει περαιτέρω τη
θέση της ΝΝ στην ελληνική αγορά και αναμένεται να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία στον ασφαλιστικό κλάδο. Επιπρόσθετα, θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα εμπλουτίσει τις δυνατότητες διανομής της NN. Η MetLife θα ενσωματωθεί στην ΝΝ Hellas, εστιάζοντας στους ασφαλισμένους και την ελληνική κοινωνία. Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NN Hellas, Μαριάννα Πολιτοπούλου, αναλαμβάνει και τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας συμβούλου της MetLife στην Ελλάδα.

Ανάπτυξη 4,5-5% προβλέπει το ΙΟΒΕ στο βασικό σενάριο για το 2022, που περιλαμβάνεται στην τριμηνιαία έκθεση, που παρουσιάστηκε χθες, σε διαδικτυακή συνέντευξη  Τύπου. Ειδικότερα, δεν αναμένονται γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περυσινοί και φετινοί, θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι το 2021. Πάντως να πούμε ότι τα σενάρια του ΙΟΒΕ συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, της Scope Ratings και της Citigroup που τοποθετούν την ανάπτυξη στα ίδια επίπεδα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ