today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η διαχείριση της κακοκαιρίας, οι ευθύνες και τα «καρφιά» της κυβέρνησης

Αποτίμηση της κατάστασης, αποκατάσταση των ζημιών και απόδοση ευθυνών στην ώρα τους, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο δουλεύει η κυβέρνηση την επόμενη ημέρα της σφοδρής κακοκαιρίας που εξελίχθηκε σε «δοκιμασία» και ασύμμετρη απειλή για την «εικόνα» της και κυρίως την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής.

Του Κώστα Πασίση

Στη διαχείριση της νέας κρίσης θα αναφερθεί στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός ο οποίος αναμένεται να παραδεχθεί ότι ο κεντρικός σχεδιασμός δεν απέδωσε, αλλά παράλληλα θα επισημάνει ότι η κατάσταση ξέφυγε, με ευθύνη των άλλων συναρμόδιων αυτόνομων φορέων, Τοπική Αυτοδιοίκηση-Αττική Οδός  που δεν έπραξαν το κατά δύναμιν και θα αναζητηθούν ευθύνες γι αυτό.

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του θα απαντήσει  στο μεγάλο ερώτημα: «ποιος φταίει»;

Στο Μαξίμου υπάρχει ενόχληση έως  εκνευρισμός για την καθυστερημένη αντίδραση της των αρμόδιων δομών της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της Αυτοδιοίκησης που δεν προέβλεψαν και δεν πήραν έγκαιρα μέτρα για να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό  χάος στην Αττική Οδό, την Κατεχάκη και στη Μεσογείων.

Οι αστοχίες στη διαχείριση αναφορικά και με το χρόνο αντίδρασης συζητήθηκαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μαξίμου το τελευταίο 24ωρο. Και η απόφαση που ελήφθη ήταν η κυβέρνηση να βγει μπροστά, να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί…

Το εν λόγω  μήνυμα ανέλαβε να μεταφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος χθες από νωρίς το πρωί βγήκε σχεδόν σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, προσπαθώντας να εξηγήσει τη δύσκολη και σχεδόν αδικαιολόγητη κατάσταση.

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει», είπε  ο κ. Οικονόμου.

Για τη μεγάλη  ταλαιπωρία που πέρασαν οι άτυχοι οδηγοί που βρέθηκαν στην Αττική Οδό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε την ευθύνη ακέραια στην Εταιρεία.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από την επίσημη  ενημέρωση είναι ότι πριν την έλευση της χιονοκαταιγίδας οι «…άλλοι είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και θα  αποδοθούν ευθύνες».

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Οικονόμου «φωτογράφησε» ως άλλους την κρατική μηχανή, την περιφέρεια τους δήμους, που συνήθως σε κάθε θεομηνία αποποιούνται των ευθυνών τους, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες ο ένας στον άλλον…

Ο Πρωθυπουργός φέρεται εξοργισμένος, ίσως και περισσότερο από τις κραυγαλέες αστοχίες  στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, που είχαν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση το οποίο αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις και διαμήνυσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Η πρώτη κίνηση του ήταν να επικοινωνήσει  με τη διοίκηση της  εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Κάτι που έγινε αποδεκτό από την εταιρεία.  Ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε αποζημίωση 1.000 ευρώ σε επιβάτες της για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.

Και αυτή ήταν μόνο η  αρχή, σχετικά με την αναζήτηση και την απόδοση ευθυνών, από πλευράς Μαξίμου. Το συγκεκριμένο θέμα θα «τρέξει» μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα και η Αθήνα επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς της.

Δεδομένης της κατάστασης και με τις φωνές απόγνωσης των μέχρι χθες εγκλωβισμένων οδηγών σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας, να παραμένουν νωπές, το Μαξίμου επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η καταιγίδα «Ελπίδα»…

Το δεύτερο στοίχημα 

Αυτό είναι ένα νέο στοίχημα για την κυβέρνηση, που δεν έχει περιθώρια να χάσει, μετά τις αποκαρδιωτικές εικόνες που είδε όλη η χώρα, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, η διάνοιξη και  καθαρισμός των δρόμων από τα φερτά υλικά της κακοκαιρίας οι γρήγορες αποζημιώσεις των ταλαιπωρημένων οδηγών και η επιστροφή στην κανονικότητα  πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατόν και  χωρίς νέα παρατράγουδα…

Η διαχείριση της κακοκαιρίας  έγινε αντικείμενο κριτικής προς την κυβέρνηση τόσο από την κοινή γνώμη, που εκφράστηκε, μέσω των καναλιών, από «εγκλωβισμένους» πολίτες στα οχήματα τους όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσής που είδαν μια τεράστια αντιπολιτευτική ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους.

Οι διαμαρτυρίες  των πολιτών επικεντρώθηκαν κυρίως  στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων. Κυβερνητικές πηγές πάντως χθες διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό θέμα με τον Χρήστο Στυλιανίδη

Αντίθετα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβασαν πιο ψηλά  τον πήχη της κριτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός είναι κατώτεροι των περιστάσεων και ζήτησε εκ νέου εκλογές.

Ο επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στοχοποίησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό».

Ενώ το ΚΚΕ έκανε λόγο για «κουκούλωμα» των ευθυνών για το χάος που προκλήθηκε στην Αττική Οδό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ