today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Οι διαψεύσεις της Coca – Cola, οι επενδύσεις του Β. Μαρινάκη, οι αποφάσεις για Λάρκο, και τα σενάρια για Στουρνάρα

Αναστάτωση προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο στην Coca -Cola Hellas τα δημοσιεύματα που σχετίζονταν με την δίωξη για βιασμό σε συνονόματο πρόσωπο με μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας, αλλά και η τεράστια επίθεση που δέχτηκε η πολυεθνική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρία δεσμεύεται από κώδικα ηθικής και ενδεχόμενη εμπλοκή σχετιζόμενου προσώπου σε αντίστοιχα αδικήματα θα δημιουργούσε τεράστια ζητήματα. Αντίστοιχα ζητήματα θα δημιουργούσε (λόγω των νομικών περιορισμών στις ΗΠΑ) ενδεχόμενη απόπειρα συγκάλυψης ενός τόσο σοβαρού γεγονότος σε περίπτωση εμπλοκής σχετιζόμενου με την εταιρία προσώπου. Γι αυτό και χθες το πρωί , η Coca Cola 3E έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τα πρόσωπα που κατηγορούνται τα οποία (πράματι) δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη διοίκηση ή τους μετόχους της εταιρίας. Σε πολύ προσεκτική ανακοίνωσή της η εταιρία αναφέρει: «Σχετικά με πρόσφατες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιοκτησιακή, μετοχική ή διοικητική σχέση της εταιρείας μας με τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Όλοι εμείς, στην Coca-Cola 3E, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας. Το μόνο πλέον για το οποίο ελέγχεται η Coca Cola είναι για την επικοινωνιακή διαχείριση του γεγονότος και για την απροθυμία της να ξεκαθαρίσει την οποιαδήποτε σχέση με τους ελεγχόμενους από την πρώτα κιόλας ημέρα που αποκαλύφθηκαν οι διώξεις και όχι κατόπιν εορτής, όταν η επικοινωνιακή πίεση ήταν ήδη εμφανής.

Σήμερα η στήλη δίνει και μια δυνατή αποκάλυψη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπαίνει στο real estate. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατφόρμας με ακίνητα. Το όνομά της είναι ireal estate και ήδη έχουν κλείσει σημαντικές συμφωνίες για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας με ακίνητα. Μάλιστα ένας ακόμα εφοπλιστής ψάχνεται για να μπει στον κλάδο του real estate, και βρίσκεται σε αρχικά ακόμα βήματα. Γενικότερα πληθαίνουν οι επενδύσεις σε πλατφόρμες real estate, με τον κλάδο να αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη.

Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Έτσι προχωρά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση, μαζί με την πώληση των λατομείων. Το ζητούμενο είναι οι υποψήφιοι επενδυτές να ικανοποιηθούν. Κάτι που, όπως πληροφορείται η στήλη, δεν συμβαίνει. Και ο λόγος είναι πως δεν καλύπτονται οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.

Πανικός στην κοσμική Αθήνα. Επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα με μεγάλο πορτοφόλιο έχουν πάρει σβάρνα με τηλέφωνα τους λογιστές. Ο λόγος είναι πως ευρωπαϊκή οδηγία βάζει τέλος στις εικονικές εταιρείες. Κύπρος και Βουλγαρία, και χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν θέμα, καθώς ζούσαν από τέτοιου είδους εταιρείες. Πρόβλημα έχουν και όσοι διατηρούν εταιρείες με χαμηλούς τζίρους μόνο και μόνο για να φοροαποφεύγουν.

Μεγάλα funds θέλουν να μπουν σε έργα του ΤΑΙΠΕΔ. Κυρίως κατασκευές, με τη Λεωφόρο Κύμης, τη σύνδεση του μετρό με την Πετρούπολη και τη σύνδεση με το Ελληνικό. Ονόματα δεν μάθαμε, όμως έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είναι γνωστά. Όχι στην Ελλάδα μόνο, αλλά και στο εξωτερικό…

Νέες εταιρείες φτιάχνει η Public (όμιλος Olympia) με στόχο να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιρειών. Πρόκειται στην ουσία για αλλαγή της δομής της εταιρείας, καθώς οι νέες εταιρείες έχουν να κάνουν κυρίως με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Στόχος της εταιρείας είναι να περάσει τα 500 εκατ. ευρώ τζίρο και το στοίχημα είναι όλες οι εταιρείες, που ιδρύονται, να παράγουν κέρδη. Δύσκολο εγχείρημα, όχι όμως ακατόρθωτο.

Iκανοποιημένα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Fitch. O λόγος είναι πως όλα δείχνουν πως μέσα στο έτος θα δούμε αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης και εκλογές θα έχουμε με επενδυτική βαθμίδα. Βέβαια οι υπεραισιόδοξοι που έβλεπαν αναβάθμιση στις αρχές της νέας χρονιάς διαψεύστηκαν. Ικανοποίηση και σε τραπεζικά στελέχη καθώς η έκθεση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο ετοιμάζεται για αύξηση κερδοφορίας και μείωση κόκκινων δανείων.

Έρχεται μεγάλη επένδυση στον κλάδο της καινοτομίας. Οι διαπραγματεύσεις με κυβερνητικά στελέχη προχωρούν και η μεγάλη πολυεθνική σχεδιάζει έως Ιούνιο μετά βαϊων και κλάδων και φιέστες να ανακοινώσει την επένδυση. Κέντρο καινοτομίας θα φτιάξει. Την πόλη δεν την μάθαμε για να μην αερολογούμε, αλλά κάτι μας λέει ότι θα είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί ήδη υπάρχουν αντίστοιχα κέντρα Pfizer, Cisco και η συμπρωτεύουσα ενδείκνυται για τέτοιες επενδύσεις. Κοντά στα Βαλκάνια, πανεπιστήμια δίπλα, υποδομές. Καλή περιοχή για τέτοιες επενδύσεις.

Περίεργα σενάρια ακούγονται για τον Γιάννη Στουρνάρα. Πως θα αναλάβει λέει πρωθυπουργός σε μια υποτιθέμενη κυβέρνηση ενότητας. Σενάρια για αγρίους από τους ίδιους που έλεγαν για προοδευτική διακυβέρνηση. Το σενάριο δεν βγαίνει και εκ του πονηρού διακινούν τέτοια σενάρια. Ο διοικητής της ΤτΕ όπως μαθαίνει η στήλη ακούει τα παραπάνω και γελάει. Στοχοπροσηλωμένος στη μείωση κόκκινων δανείων, στο να πέσουν φράγκα στην αγορά από τις τράπεζες και βεβαίως στις διαπραγματεύσεις με Deutsche Bank και Goldman Sachs, προκειμένου να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα…

Σε χίλια νέα διαμερίσματα, επενδύσεις σε logistics, φοιτητικές κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα θα ρίξει η Premia τα έσοδα του ομολόγου έως 100 εκατ.ευρώ. Η δημόσια προσφορά είναι την προσεχή Τετάρτη και στόχος της εταιρείας είναι να ξεπεράσει το χαρτοφυλάκιό της τα 300 εκατ.ευρώ φέτος και να φτάσει το 1 δις.ευρώ σε βάθος πενταετίας. Φιλόδοξος στόχος, αλλά υλοποιήσιμος. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πάρει και την άδεια ΑΕΕΑΠ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Πενταετές business plan για την είσοδο της Φουρλής στον κλάδο προϊόντων υγείας έχουν καταρτίσει στον όμιλο. Στόχος είναι να πάρει μερίδιο από την αγορά 600 εκατ.ευρώ των προϊόντων ευεξίας, μέσω της συνεργασίας με τη Holland & Barrett. Η είδηση κρίνεται πως το επιχειρηματικό σχέδιο έχει ήδη καταρτιστεί και πως υπάρχουν διαπραγματεύσεις με νέες εταιρείες διεθνούς φήμης…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ