today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το deal ΔΕΠΑ με Gazprom, ο εμβολιασμός στα Starbucks, ο κλοιός στη Google και ο προβληματισμός στην Aegean

To είχαμε γράψει. Επιβεβαιωθήκαμε. Η συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom είχε κλείσει με τη συνάντηση στη Μόσχα… Ανακοινώθηκε και επίσημα. Όπως μαθαίνουμε συμφωνήθηκαν σημαντικές εκπτώσεις που θα μειώσουν το κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η τιμολόγηση είναι ευνοϊκή. Συμφωνήθηκε πως η τιμή του αερίου θα καθορίζεται κατά 80% από τον δείκτη TTF και κατά 20% από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή καθώς οι Ρώσοι ήθελαν 100% τιμολόγηση με τον δείκτη TTF.

Goldman Sachs και Deutsche Bank βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προχωρημένες με την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα. Στόχος τους να λειτουργήσουν τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, με την Deutsche Bank να σχεδιάζει την επάνοδό της στην ελληνική αγορά.

Υποχρεωτικό για το προσωπικό της στις ΗΠΑ κατέστησε τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 η Διοίκηση των Starbucks. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την αλυσίδα καφέ και ροφημάτων, από τις 10 Ιανουαρίου, όλοι οι εργαζόμενοι των Starbucks στις ΗΠΑ θα πρέπει να ενημερώνουν την εταιρεία για το εμβολιαστικό τους status. Εάν κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου, θα πρέπει να υποβάλλεται σε εβδομαδιαία τεστ. Σύμφωνα με τη Διοίκηση των Starbucks, η απόφαση λαμβάνεται με βάση τους ομοσπονδιακούς νόμους των ΗΠΑ.

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς της Chipita Global από την Mondelez International.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης του πολυεθνικού κολοσσού, “η συμφωνία αυτή
θα επιτρέψει στην Mondelēz International, να προσφέρει μία ευρεία γκάμα προϊόντων
σνακ αρτοποιίας στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενη στην υψηλή καταναλωτική ζήτηση για
τη συγκεκριμένη κατηγορία. Δημιουργεί επίσης, ισχυρές ευκαιρίες καινοτομίας, ενώνοντας τις εμβληματικές μάρκες της Mondelēz International, όπως οι Cadbury και Milka, με
τα δημοφιλή κρουασάν της Chipita Global και μάρκες ψημένων σνακ, όπως τα 7Days. Τα
προϊόντα της Chipita είναι ήδη, διαθέσιμα σε δύο δισεκατομμύρια καταναλωτές σε περισσότερες από 50 χώρες”.  Με το ξεκίνημα της χρονιάς, μία καινούρια προσωρινή ομάδα διοίκησης θα αναλάβει να διαχειριστεί τις δραστηριότητες της Chipita και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες της ενσωμάτωσης μέσα στο 2022. Η ομάδα διοίκησης αποτελείται από έμπειρα στελέχη της Mondelēz International και της Chipita Global, με επικεφαλής τον Ivo Naydenov, στέλεχος της Mondelēz International για περίπου 20 χρόνια με πλούσια εργασιακή εμπειρία στην ΝΑ Ευρώπη. Ο προσωρινός CEO, Ivo Naydenov δήλωσε: “Θαύμαζα καιρό την Chipita και είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψω με τους νέους συναδέλφους μας, για να υποστηρίξουμε την καινοτομία και καταπληκτικούς νέους προϊοντικούς συνδυασμούς, που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από αυτή τη συμφωνία. Η σύμπλευση θα μας δώσει τη δυνατότητα να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να αναπτυχθούμε μαζί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους και τις μάρκες μας”. Να επισημάνουμε τον κομβικό ρόλο που πρόκειται να έχει στο νέο σχήμα η κα Κατερίνα Βλάχου, Διευθύνουσα Σύμβουλος Mondelez Hellas για την Ελλάδα και Κύπρο στέλεχος με ζηλευτή πορεία στην αγορά.

 

Μεγάλα προβλήματα στις αεροπορικές προκύπτουν από την Όμικρον. Η εορταστική
περίοδος χαρακτηρίζονταν από αυξημένο πτητικό έργο. Συν τοις άλλοις ο κόσμος από Ελλάδα και εξωτερικό και Aegean επένδυε πολλά στην περίοδο αυτή. Ωστόσο οι ακυρώσεις των πτήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των ταξιδιών από Έλληνες και κατοίκους του εξωτερικού αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στο τρίτο τρίμηνο της εταιρείας, κάτι που θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά της μεγέθη. Στον κόσμο εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας ακυρώθηκαν 8.000 πτήσεις!

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεγάλων επιχειρηματιών της Ευρώπης και της Ελλάδας. Ο λόγος για την πράσινη μετάβαση. Οι μεν αναφέρουν ότι γίνεται βίαια και με αυτό τον τρόπο πλήττεται ο ανταγωνισμός, αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, κλείνουν επιχειρήσεις και αυξάνεται το κόστος για τη λειτουργία των εταιρειών. Προτείνουν πιο ήπια πράσινη μετάβαση με ένα μείγμα που θα συμπεριλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι δε αναφέρουν πως πρέπει να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση, με όποιο κόστος. Αυτοί λένε πως η λύση στην αύξηση των τιμών ενέργειας οφείλεται στο γεγονός πως δεν συμμετέχουν αρκετά στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ. Ποιοι έχουν δίκιο; Μάλλον οι πρώτοι.

Μεγάλες επενδύσεις ετοιμάζει η Dimand το νέο έτος. Νέα projects, αγορές κτηρίων, συμφωνίες με μισθωτές και βεβαίως…επέκταση με είσοδο σε νέους κλάδους του real estate αναμένεται να δούμε τη νέα χρονιά. Γενικότερα οι εταιρείες του κλάδου της κτηματογοράς αναμένεται να δώσουν τον τόνο φέτος με τις συνολικές επενδύσεις των εισηγμένων, της Trade Estates και της Noval να αναμένεται να δώσουν κοντά στο 1 δις.ευρώ επενδύσεις. Με τις δύο τελευταίες να ετοιμάζονται για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το έτος που ήδη ξεκίνησε.

Υπό αυστηρότερο έλεγχο θέτει τη λειτουργία της Google η ομοσπονδιακή Αρχή ανταγωνισμού της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι γερμανικές Αρχές θα μπορούν πλέον, να επιβάλλουν απαγορεύσεις λειτουργίας στην Google, εάν διαπιστώνονται μονοπωλιακές πολιτικές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, “η σημαντική θέση της Google για τον ανταγωνισμό σε σειρά αγορών” και το ότι η οικονομική επιρροή της ελέγχεται ελάχιστα, επέφεραν την απόφαση της γερμανικής Αρχής. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Andreas Mundt, ανέφερε σε δήλωσή του πως, “έχουμε ήδη, αρχίσει να ερευνούμε τις διαδικασίες της Google για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών”.
Σημειώνεται πως, με βάση την απόφαση, η Google θα βρίσκεται υπό τον αυστηρό έλεγχο των γερμανικών Αρχών για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί και για τις άλλες εταιρείες των λεγόμενων “Big 4”, Amazon, APPLE και ΜΕΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ