today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΠΑ: Πίεση στα νοσοκομεία καθώς οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού αυξάνονται

Οι νοσηλείες λόγω της Covid-19 στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν σε νέο υψηλό ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2021, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον πυροδοτεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων.

Οι νοσηλείες αυξάνονται σταθερά από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν η Όμικρον έγινε το κυρίαρχο στέλεχος, ξεπερνώντας τη Δέλτα, μολονότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Όμικρον πιθανότατα θα αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Αν και ίσως προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο τεράστιος αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να καταπονήσει τα νοσοκομεία, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες, λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση (του κύματος) στις ΗΠΑ», σχολίασε η διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Σχολεία και επιχειρήσεις καταγράφουν επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν 662.000 νέα κρούσματα της Covid-19, ενώ την Δευτέρα οι μολύνσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. Κατά μέσο όρο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται 597.000 νέες μολύνσεις. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται με Covid-19 σχεδόν 123.000 άνθρωποι και φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί το ρεκόρ των 132.000 ασθενών που είχε καταγραφεί πριν από περίπου έναν χρόνο.

Οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί, περίπου στους 1.400 ημερησίως, πολύ κάτω από τους αριθμούς-ρεκόρ του περασμένου έτους, ωστόσο η Ουαλένσκι σημείωσε ότι «παρατηρούμε ότι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, ρεκόρ νοσηλευομένων ασθενών καταγράφεται αυτές τις ημέρες στο Ντέλαγουερ, το Ιλινόι, το Μέριλαντ, την Πενσιλβάνια, το Οχάιο, το Βερμόντ και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ