today-is-a-good-day
38.3 C
Athens

Το μήνυμα του ΚΚΕ για το 2022: «Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!»

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο μήνυμά της για το 2022 εύχεται «καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία και δύναμη, σε όλους κι όλες, εργαζόμενους, άνεργους, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, τους αγωνιζόμενους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τους μετανάστες και πρόσφυγες».

 

«Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με βαθιά πεποίθηση ότι ο λαός μπορεί στις σημερινές συνθήκες να βρει την αισιοδοξία, το κουράγιο και την αλληλεγγύη, αν πιστέψει στο δίκιο και τη δύναμή του. Μπορεί να μετατρέψει το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό», που είδαμε να γίνεται πράξη σε δύσκολες στιγμές της περασμένης χρονιάς, σε σάλπισμα αντεπίθεσης και υλοποίησης εκείνων των προϋποθέσεων που θα του επιτρέψουν να ζήσει καλύτερα. Άλλωστε, οι στιγμές που ξεχώρισαν τον προηγούμενο χρόνο ήταν εκείνες που η λαϊκή πρωτοβουλία και κινητοποίηση έβαλαν τη δική τους μοναδική σφραγίδα στις εξελίξεις» τονίζει το ΚΚΕ.

 

«Η χρονιά που φεύγει αφήνει ένα ακόμη τραγικό αποτύπωμα στη ζωή και τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Οι περσινές κυβερνητικές προβλέψεις για επιστροφή στη λεγόμενη «κανονικότητα» διαψεύστηκαν οικτρά» επισημαίνει το ΚΚΕ αναφέροντας την «συνέχιση του εφιάλτη της πανδημίας και την κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων Υγείας», την «στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας σε νέα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στη διάθεση πακτωλού χρημάτων απ’ τα καπιταλιστικά κράτη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις» και στο ταυτόχρονο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά σε βασικά προϊόντα επιβίωσης του λαού κι ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας, που τσακίζει το -ήδη καθημαγμένο- λαϊκό εισόδημα».

 

«Η στρατηγική της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, συνοδεύεται από την ενεργειακή φτώχεια, ως αποτέλεσμα της πανάκριβης ενέργειας, τα νέα «πράσινα» χαράτσια, την καταστροφή του περιβάλλοντος» προσθέτει το ΚΚΕ τονίζοντας «όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν κάποιες «παρεκκλίσεις», κάποιους «εξωγενείς παράγοντες», που δήθεν διαταράσσουν την «ομαλότητα», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε συνιστούν «διαχειριστικά προβλήματα», όπως ισχυρίζονται τα άλλα αστικά κόμματα, που υπηρέτησαν και στηρίζουν αυτή τη στρατηγική».

 

«Η αιτία των σημερινών αδιεξόδων βρίσκεται στο κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στην πολιτική και τις ιεραρχήσεις κρατών και κυβερνήσεων για τη μεγαλύτερη στήριξη αυτής της κερδοφορίας σε βάρος των λαϊκών αναγκών, στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκεται, δηλαδή, σε αυτή καθαυτή τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε, θα δούμε ότι από κάτω κρύβεται τελικά η μεγάλη αντίφαση της εποχής μας: Από τη μία οι τεράστιες δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και από την άλλη η «κανονικότητα» του καπιταλιστικού συστήματος, που ακυρώνει αυτές τις δυνατότητες και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους».

 

«Κι αν όλα τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η άλλη όψη είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τα προσφυγικά – μεταναστευτικά ρεύματα, με την τραγωδία των νεκρών προσφύγων στη Μεσόγειο, η κούρσα των εξοπλισμών και η μετακίνηση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολεμικών συγκρούσεων.

 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, παίρνουν ενεργό μέρος σε αυτούς τους σχεδιασμούς» σημειώνει το ΚΚΕ.

 

«Σήμερα διαμορφώνονται δυνατότητες περισσότερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να βαδίσουν στο δρόμο της αμφισβήτησης και ανατροπής, να πιστέψουν ότι μπορούν όχι μόνο να επιδράσουν, αλλά και να καθορίσουν τις εξελίξεις προς όφελός τους» αναφέρει το μήνυμα της ΚΕ του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλλουν το δίκιο τους, αν πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και αγώνα, αν ηττηθούν οι λογικές της αναμονής και των «λύσεων απ’ τα πάνω», αν γυρίσουν την πλάτη στις ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να υπάρξει «δίκαιη» ή «προοδευτική» διαχείριση της σημερινής βαρβαρότητας, αν προσπεράσουν νέα, παλιά ή αναπαλαιωμένα αναχώματα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας».

 

«Η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι μια ψευδεπίγραφη «προοδευτική διακυβέρνηση» τύπου ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα αυτών των κομμάτων είναι οι βασικοί άξονες της σημερινής πολιτικής, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στρατηγική της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», μέχρι την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς», σημειώνει το ΚΚΕ.

 

«Απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα δίνει το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης του ΚΚΕ, η πάλη για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση αντιλαϊκών νόμων, διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους σχεδιασμούς τους. Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση και όχι ανοχή ή συναίνεση με το κεφάλαιο, οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και όχι συμβιβασμό με το χαμήλωμα των απαιτήσεων και το δήθεν μικρότερο κακό.

 

Προϋποθέτει σχέδιο και αγώνα για την ανατροπή του αρνητικού συσχετισμού δύναμης και όχι παθητική αποδοχή του, που τον αναπαράγει και τον ενισχύει. Απαιτεί πανελλαδικά συντονισμένη δράση των εργαζομένων και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό» τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να χτιστεί μια πραγματικά ελπιδοφόρα κοινωνική συμμαχία, σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενάντια στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις αστικές κυβερνήσεις. Θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία και «ρωγμή» στο αστικό πολιτικό σύστημα για να περνάει ο λαός σε καλύτερες θέσεις μέχρι την ανατροπή αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, το σοσιαλισμό».

 

Αναφερόμενη στην συμπλήρωση 30 χρόνων «από την διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα» το ΚΚΕ αναφέρει ότι «αυτή η επέτειος αξιοποιήθηκε από τα επιτελεία του συστήματος ως ευκαιρία για να εξαπολυθεί μια ακόμη ιστορική διαστρέβλωση και συκοφαντική επίθεση σε βάρος του σοσιαλισμού και των -αξεπέραστων ακόμη και σήμερα- κατακτήσεών του» και υπογραμμίζει ότι «σε συνθήκες φαινομενικής καπιταλιστικής παντοδυναμίας, αν κάτι αποδεικνύει αυτή η επίθεση, είναι ο φόβος των απολογητών του σημερινού σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ο φόβος μπροστά στις αστείρευτες δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαού να κάνουν το «αδύνατο» δυνατό. Στο χέρι των λαών είναι να κάνουν τους φόβους που ξορκίζουν πραγματικότητα».

 

«Γιατί, μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο και προς όφελος του λαού τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής. Γιατί μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να απελευθερώσει τον εργαζόμενο απ’ τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και ν’ αλλάξει το σκοπό της παραγωγής. Έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να βγούμε επιτέλους απ’ το σημερινό βάλτο της εκμετάλλευσης και της ανασφάλειας. Σκοπός της παραγωγής να μην είναι πλέον το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά η ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών της κοινωνίας.

 

Ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση για τον 21ο αιώνα!» καταλήγει το μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ