today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Οι λόγοι που ώθησαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά

Μονόδρομος ήταν για την κυβέρνηση η επίσπευση των μέτρων αναχαίτισης της καλπάζουσας πανδημίας καθώς η συνύπαρξη  της επικίνδυνης για νοσηλεία μετάλλαξης «Δέλτα» και της υπερμεταδοτικής «Όμικρον» μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα υγειονομικά αποτελέσματα και να καθυστερήσει εκ νέου την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Του Κώστα Πασίση

Η απόφαση να τεθούν σε ισχύ από σήμερα το πρωί τα απαγορευτικά μέτρα που ήταν να εφαρμοστούν την ερχόμενη Δευτέρα, ελήφθη ουσιαστικά στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου μεταξύ Μητσοτάκη-Πλεύρη-Τσιόδρα, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε πλήρως ο Πρωθυπουργός για την επιδημιολογική εικόνα και  τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το ΕΣΥ.

Δυο ήταν οι βασικοί λόγοι που η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της προαναφερθείσας δύσκολης απόφασης. Ο πρώτος λόγος ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων σε πενταψήφιο νούμερο που …ζαλίζει.

Τα προχθεσινά 21.567 κρούσματα που έγιναν μόλις σε 24 ώρες 28.828 δεν είναι και …λίγα για να αγνοηθούν απ οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με το ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» σαρώνει στις νέες ηλικίες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι συμπεριφορά της, όταν  περάσει στους πενηντάρηδες, εξηντάρηδες και άνω…

«Θα ήταν απόφαση υψηλού ρίσκου να αγνοηθεί αυτή η παράμετρος», αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, μεταφέροντας το κλίμα της σύσκεψης.

Ο αρχικός στόχος ήταν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να «σωθεί» το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ως μια βαθιά ανάσα στους επιχειρηματίες πρωτίστως της νυκτερινής διασκέδασης και της εστίασης αλλά και στους πολίτες που περίμεναν να …ξενυχτίσουν στην αλλαγή του χρόνου.

Αυτό ήταν το αισιόδοξο σενάριο το οποίο όμως δεν επαληθεύθηκε. Η «μαύρη» Τρίτη, ανέτρεψε το προγραμματισμό και οδήγησε σε ανασχεδιασμό της στρατηγικής.

Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, που ακόμη κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγήσει, το υπουργείο Υγείας «τρέχει» για να προλάβει τα χειρότερα.

Έτσι βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με ιδιωτικές δομές υγείας για να παραχωρήσουν κλίνες και η είδηση αυτή βγήκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη

Ο υπουργός  τόνισε ακόμη  ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αναπτύσσονται επειδή η υγειονομική εικόνα είναι κρίσιμη…

Ωστόσο το καλό νέο είναι ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρά τις τρομαχτικές πιέσεις που δέχεται δείχνει να αντέχει, διαψεύδοντας τις πολιτικές Κασσάνδρες και όχι μόνο που προέβλεπαν κατάρρευση και εικόνες από το …Μπέργκαμο όταν ο covid 19 θέριζε ανθρώπινες ζωές.

Συνοπτικά  τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν περιλαμβάνουν Ρεβεγιόν έως τις 2, χωρίς μουσική και όρθιους σε εστίαση και διασκέδαση.

Τέλος τα πάρτι σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο και γήπεδα με 1000 θεατές.

Δίχτυ προστασίας

Την ώρα που γίνονταν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις οι οποίες βάζουν «φρένο» στη νυκτερινή έξοδο της πρωτοχρονιάς, οι επαγγελματίες της διασκέδασης, που πλήττονται περισσότερο, κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα και όπως αναφέρουν εκπρόσωποι τους περιμένουν από την κυβέρνηση στήριξη, όπως έγινε στο πρώτο κύμα.

Ένα θέμα που είναι υπό εξέταση. Ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για την πιθανότητα λήψης μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ άλλων δεν απέκλεισε να εφαρμοστούν εκ νέου οι αναστολές εργασίας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι για  άλλη μια φορά τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας έγιναν αφορμή για αντιπαράθεση  μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ