today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Η επιτυχία του Ελληνικού τουρισμού εν μέσω πανδημίας, παρακαταθήκη για το μέλλον. Γράφει ο Στέφανος Γκίκας

Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με την πορεία του Τουρισμού, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ συμμετέχει κατά 20% με 30% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της Χώρας. Για τις τουριστικές περιοχές αποτελεί παράλληλα την βάση των τοπικών Οικονομιών, αφού οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι συνδέονται και εξαρτώνται από τον Τουρισμό.

Του Στέφανου Σωτ. Γκίκα *

Την άνοιξη του 2020, η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 στην Ευρώπη, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο και προβληματισμό στις Κυβερνήσεις των χωρών – μελών. Η μη προβλέψιμη εξέλιξη της πανδημίας δεν άφηνε εξάλλου περιθώρια για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

Ωστόσο, ξεπερνώντας επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο άνοιγμα του Τουρισμού, την 1η Ιουλίου 2020. Προηγήθηκε εντατική δουλειά, η οποία συμπεριλάμβανε την θέσπιση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και την διαχείριση περιστατικών Covid-19. Διαμορφώθηκε σχέδιο αερομεταφοράς νοσούντων από τις τουριστικές περιοχές προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, αυξήθηκε σημαντικά η δυνατότητα διενέργειας μοριακών τεστ και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του PLF.

Ο στόχος της Κυβέρνησης ήταν διττός: Πρώτον, η Οικονομία έπρεπε να «πάρει μπροστά» μετά από το πολύμηνο lockdown και δεύτερον, οι επισκέπτες έπρεπε να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε μία υγειονομικά ασφαλή χώρα.  Αυτό απαιτούσε την πιστή εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και την δυνατότητα διαχείρισης των κρουσμάτων.

Αν και η τουριστική κίνηση το 2020 ήταν μειωμένη, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης απέδωσε. Όσοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας ένιωσαν ασφαλείς και ο Τουρισμός δεν επιδείνωσε την υγειονομική εικόνα της χώρας.

Η μεγάλη αυτή Ελληνική επιτυχία αναγνωρίστηκε διεθνώς και η χώρα μας βραβεύθηκε από το  World Travel & Tourism Council ως παγκόσμιο παράδειγμα ασφαλούς ανοίγματος του Τουρισμού εν μέσω της πανδημίας. Η επιτυχία λειτούργησε παράλληλα ως βάση για την τουριστική περίοδο του 2021, η οποία τελικά ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της Κυβέρνησης.

Αν και δεν έχουμε ακόμα τα πλήρη στοιχεία, η εικόνα είναι εξαιρετικά θετική. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο δεκάμηνο του 2021 οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 10,195 δις Ευρώ, έναντι 4,213 δις το 2020 και 17,569 δις το 2019. Σημειώνεται ότι ο στόχος που είχε θέσει αρχικά η Κυβέρνηση ήταν να επιτευχθεί μόλις το 40% του 2019!

Παράλληλα, λίγες ημέρες πριν την ολοκλήρωση του χρόνου, η Ελλάδα έλαβε άλλη μία πολυσήμαντη διάκριση από τα World Travel Awards. Βραβεύθηκε ως κορυφαίος Ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός για το 2021, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού-ΕΟΤ αναδείχθηκε ως ο καλύτερος Τουριστικός Οργανισμός στον κόσμο!

Οι διακρίσεις και η επιτυχής πορεία του Ελληνικού Τουρισμού εν μέσω μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι αποτέλεσμα μεθοδικής, σκληρής και συλλογικής δουλειάς του Υπουργείου Τουρισμού και των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και της άριστης συνεργασίας με τους φορείς του Τουρισμού. Κόντρα σε δυσοίωνες προβλέψεις, η Ελλάδα ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους πολυπληθείς ταξιδιώτες και αναβάθμισε, εν μέσω πανδημίας, την θέση της Χώρας έναντι άλλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου.

Η επιτυχία αυτή θα λειτουργήσει ως παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον. Με την συστηματική δουλειά που γίνεται για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σε συνδυασμό με την πρόσφατη νομοθέτηση της δημιουργίας των D.M.O. (Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού), το Ελληνικό τουριστικό προϊόν αναπτύσσεται περαιτέρω τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά. Πρόκειται για πολιτικές που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη του στόχου που είναι η “βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”, ή με άλλα λόγια, η ανάπτυξη του Τουρισμού σε υγιείς βάσεις…

* Ο κ. Στέφανος Γκίκας είναι Βουλευτής Κέρκυρας με την Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ