today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Η Όμικρον φέρνει νέα μέτρα

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία επεξεργάζεται διάφορα σχέδια προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» που παραμένει «αχαρτογράφητη» με άμεσο αντίκτυπο στον οικονομικό σχεδιασμό, στην αγορά και στη ψυχολογία της κοινωνίας.

Του Κώστα Πασίση

Η εν λόγω παραλλαγή έχει ωθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ άλλες όπως η Ολλανδία προχώρησαν σε σκληρό lockdown προκαλώντας αντιδράσεις στις τάξεις των αντιεμβολιαστών.

Η χώρα μας αποκλείει τη γενική «καραντίνα» και εξετάζει τα υποχρεωτικά rapid test για όλους, εμβολιασμένους και μη, σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης ενόψει των εορτών. Το νέο στοιχείο που προέκυψε από την ενημέρωση είναι ότι τα τεστ θα επιβαρύνουν και τους εμβολιασμένους.

O κ. Οικονόμου ερωτηθείς για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος του μέτρου, απάντησε «αν κριθεί απαραίτητο το μέτρο του rapid τεστ θα το πληρώνει ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους που θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση του τεστ».

Στις κυβερνητικές συσκέψεις, όμως, εκτός από το «τέστινγκ», που είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, το οποίο εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, επί τάπητος έχει τεθούν και άλλα απαγορευτικά μέτρα συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρεωτικότητας.

Για το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει κοινός βηματισμός με την Ευρώπη, ενώ η ενεργοποίηση του, θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση με την «Όμικρον».

«Συζητάμε τα πάντα, εκτός από το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown», ανέφερε συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Όπως επισημαίνεται η χώρα θα εισέλθει στην «κόκκινη ζώνη», αν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία φθάσουν τους 800 και οι ασθενείς στα νοσοκομεία στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 6000. Πάντως ο αλγόριθμος παρακολούθησης των σκληρών δεικτών της πανδημίας δείχνει μείωση των διασωληνωμένων και οι ειδικοί περιμένουν και λιγότερους θανάτους.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει σε αυτή φάση επιπλέον περιοριστικά μέτρα, αν και «οχυρώνεται» για παν ενδεχόμενο, με τα τεστ και τους σαρωτικούς ελέγχους που θα γίνουν στην αγορά στη διάρκεια των εορτών. Το μέτρο των «τεστ» υιοθετήθηκε προκειμένου κυβέρνηση και ειδικοί να έχουν μια καλή επιδημιολογική «εικόνα» τις επόμενες κρίσιμες ημέρες. Παράλληλα άπαντες τονίζουν τη σημασία της συμμόρφωσης με τη χρήση μάσκας και το κράτημα των αποστάσεων ασφαλείας.

Ο δεύτερος λόγος που το Μαξίμου ξορκίζει το lockdown είναι ότι ο οικονομικός προγραμματισμός για το 2022 δε προβλέπει το σενάριο της γενικής καραντίνας που απορροφά κονδύλια, σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ήταν σαφής προς αυτή την κατεύθυνση. «…κάναμε μία επιλογή, και είπαμε ότι το 2022 θα είναι έτος λήξης της πανδημίας, τουλάχιστον στην οικονομική της επίπτωση, γιατί ο ιός φαίνεται ότι θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Είναι μία επιλογή, με την οποία συμφωνούν οι διεθνείς Οργανισμοί», τόνισε χαρακτηριστικά ξεδιαλύνοντας το τοπίο και λύνοντας ταυτόχρονα τυχόν απορίες…

Η στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι η καθυστέρηση της εξάπλωσης της «Όμικρον» και η περαιτέρω θωράκιση του συστήματος Υγείας που έχει γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως έγινε ορατή στην περίπτωση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ