today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Λιμενικού Σώματος

Την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση των κοινών τους προτεραιοτήτων, περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Θοδωρή Κλιάρη και τον ομόβαθμό του διοικητή της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ της περιοχής του Ατλαντικού Steven D. Poulin.

«Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος, αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα στενότερης συνεργασίας, κάτι που αποτελούσε, εδώ και καιρό, επιδίωξη και των δύο Σωμάτων», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ για την καθοριστική συμβολή του στη διαμόρφωση του μνημονίου, όπως επίσης και τον ναύαρχο Poulin για την παρουσία του εδώ, προκειμένου να εγκαινιάσουμε μαζί μια νέα σημαντική σελίδα στις στρατηγικές σχέσεις των δύο εθνών μας. Σχέσεις οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος χρόνου πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, για τις οποίες και εμείς οι Έλληνες και οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας, έχουμε θυσιάσει πολλά στο πέρασμα του χρόνου», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και η συνεργασία των δύο ακτοφυλακών θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μεσογείου» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πάιατ.

Ανέφερε ότι πρόκειται για μία συμφωνία ορόσημο μεταξύ των δύο πλευρών που θα ενισχύσει τις διμερείς ασκήσεις του προσωπικού των ακτοφυλακών της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Προσέθεσε επίσης ότι το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο ακτοφυλακών θα εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χώρων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, σκοπός του μνημονίου είναι να εντοπίσει τομείς συνεργατικής απασχόλησης ή σύμπραξης για την προώθηση κοινών στόχων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

To MoU (Memorandum of Understanding) περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

(i) Ναυτική Ασφάλεια (Maritime Safety)

(ii) Ναυτικές Επιχειρήσεις (Maritime Operations)

(iii) Επιτήρηση Θαλασσίων Συνόρων (Maritime Security, Border Control and Information Sharing),

(iv) Έλεγχο Αλιείας (Fisheries Inspection and Control)

(v) Προστασία Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Protection of the Marine Environment),

(vi) Εκπαίδευση προσωπικού (Training).

Στο θέμα της ναυτικής ασφάλειας θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών που έχει να κάνει με την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, τα έγγραφα των πλοίων, τη ναυτική εργασία και εκπαίδευση αλλά και ό,τι αφορά στις επιθεωρήσεις πλοίων.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών για έρευνα και διάσωση και εκπαίδευση πληρωμάτων για επιβίβαση σε πλοίο, ενώ για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της θαλάσσιας επιτήρησης αναφορικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών στον έλεγχο και την καταπολέμησης της παράνομης αλιείας, στην προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης μεταξύ του προσωπικού των δύο ακτοφυλακών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ