today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το νέο logistic center της HIG, το επενδυτικό της ΔΕΗ και οι επενδύσεις του ΟΛΠ στα Βαλκάνια

Tρέχει τις διαδικασίες προκειμένου να κατασκευάσει το logistic center η HIG. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έχει σημάνει συναγερμό στα όργανα του υπουργείου προκειμένου να τρέξει γρήγορα η αδειοδότηση. Επίσημα, η διαδικασία για τις μεταβιβάσεις ξεκινά τον Ιανουάριο, όπου θα συζητηθεί η αίτηση εξυγίανσης που έχει κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείου, με τη Χαλυβουργία να χρωστά κάτι παραπάνω από 350 εκατ.ευρώ. Η HIG θα πάρει μέρος της έκτασης της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, αυτό που έχει λιμενικές υποδομές. Ο λόγος προφανής. Να ενισχύσει τη δραστηριότητα του logistic center που δρομολογεί στην περιοχή.

Πειραιώς και Φουρλής οι δύο εταιρείες που έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια για το Commercial Hub της Lamda Development στο Ελληνικό. Το ενδιαφέρον είναι έντονο, γεγονός που οδηγεί στην κάλυψη, από τα μπετά, του 70% της χωρητικότητας. Δηλαδή, έχουν ήδη γίνει προσυμβόλαια.

Ένα νέο επενδυτικό πλάνο επεξεργάζεται ο Γιώργος Στάσσης. Ξέρουμε ήδη για τις επενδύσεις πράσινης μετάβασης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τον κομβικό ρόλο που θα παίξει η ΔΕΗ στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας. Τώρα, εκτός από αιολικά και φωτοβολταϊκά, έρχονται τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Ο λόγος είναι πως προσελκύουν μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας, είναι πιο παραγωγικά και αποδοτικά, αφού βρίσκονται πάνω σε νερό, που προσελκύει την ηλιακή ακτινοβολία.

Η στήλη φέρνει παρασκήνιο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Όπως μαθαίνουμε υπάρχουν πληροφορίες που έρχονται από τράπεζες και οίκους αξιολόγησης, πως η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει επενδυτική βαθμίδα, στο τέλος του 2022. Οι περισσότεροι ποντάρουν στο δ’ τρίμηνο, εκλογική χρονιά δηλαδή… Αυτό είναι το μήνυμα, που εκπέμπεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και, για να το λένε, έχουν βολιδοσκοπήσει προθέσεις. Βέβαια, τίποτα δεν είναι σίγουρο με τους οίκους αξιολόγησης.

Νέες επενδύσεις στα Βαλκάνια δρομολογεί ο ΟΛΘ. Σχεδιάζει νέο dry port προκειμένου να πολλαπλασιάσει τις υπηρεσίες που παρέχει και να μετατραπεί σε παίχτη στα Βαλκάνια. Τα dry ports είναι κέντρα logistics. Το πρώτο βήμα έγινε στην Βουλγαρία και έπεται συνέχεια. Που; Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, μαθαίνουμε.

Η Amazon είναι μόνο η αρχή. Έτσι σχολίαζε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας
την επένδυση που ανακοινώθηκε. Τι εννοούσε; Ότι απλά θα δούμε και άλλες
επενδύσεις. Η στήλη μαθαίνει πως άλλες τρεις επενδύσεις ψήνονται, από το
2022. Όχι όλες στον κλάδο τεχνολογίας. Και στον κλάδο ενέργειας πληροφορείται
η στήλη ψάχνονται κεφάλαια, εξ’ Αμερικής, να μπουν στη χώρα μας.

Σύντομα θα υπογραφούν οι συμφωνίες του cosmos για τις συναλλαγές Orbit και Sky. Όπως μαθαίνει η στήλη, δεν αποκλείεται και πριν το τέλος του έτους, αν και το πιθανότερο είναι στις αρχές του επομένου να ανακοινωθεί η υπογραφή του mega deal. Μέσω αυτών των συμφωνιών, η Alpha Bank, που ανακοίνωσε χθες ότι την κάνει από την Αλβανία, ετοιμάζεται για σημαντική ανάπτυξη, καθώς επιτυγχάνει την εξυγίανση του ισολογισμού της. Η τράπεζα
αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στα στεγαστικά δάνεια, καθώς πλέον δίνονται με σημαντικές εγγυήσεις και ρευστό από τους δανειοδοτούμενους. Επίσης, μέσω της συναλλαγής αναμένεται τα κόκκινα δάνεια να φτάσουν μονοψήφιο ποσοστό και να τρέξει το έργο, Tomorrow.

Περίεργες καταστάσεις: Μπλοκάρουν τις εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων έως τέλος του έτους. Είχαν προγραμματιστεί οι εκταμιεύσεις την επόμενη βδομάδα. Όπως μαθαίνουμε, όμως, πηγαίνουν για αρχές 2022. Ο λόγος; Το έλλειμμα που το 2021 αναμένεται να είναι υψηλό και δεν υπάρχει λόγος να παρουσιαστεί ακόμα υψηλότερο. Δηλαδή; Το θέμα είναι καθαρά λογιστικό.

Νέα επένδυση στην καινοτομία και στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών ψήνει η Bayer. Το πρόγραμμα υποστήριξης και συμβουλευτικής νεοφυών επιχειρήσεων, Level Up, έχει αυτό τον στόχο. Να προωθήσει τις καινοτόμες ιδέες και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε το 2020 κατά 2 εκατ.ευρώ, στα 141 εκατ.ευρώ, έναντι 139 εκατ.ευρώ το 2019. Η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2021. Λέτε να δούμε κάποιο νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας, μετά την Pfizer;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ