today-is-a-good-day
17 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από τη συνάντηση Πούτιν – Μητσοτάκη

Ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις άνοιξε η επίσκεψη και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Πούτιν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία αναβαθμίζει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετα την απόφαση της κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ και εκτοξεύει νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Του Κώστα Πασίση

Ενώ την ίδια στιγμή οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένο σχοινί λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

Η ατζέντα περιέλαβε όλο το φάσμα της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας στο, οικονομικό, ενεργειακό, πολιτισμικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ενώ στα «φλέγοντα» και ευαίσθητα θέματα συζητήθηκαν η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι σχέσεις Ευρώπης – Ρωσίας, πάνω στην εκπεφρασμένη θέση Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Μια γνώμη που προφανώς δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Ρωσική διπλωματία…

Οι προσδοκίες και οι πρωτοβουλίες

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία σηματοδοτεί και την απόφαση της Ελλάδας να επαναφέρει τις σχέσεις των δυο χωρών στο επίπεδο που ήταν, πριν από τη διπλωματική κρίση του 2018.

Προς αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν συγκεκριμένες και καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την πρόσκληση του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν να έλθει στην Αθήνα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νικ. Δένδια με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου που ακολουθήσε ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα οτι θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρωσία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων ΕΕ και Ρωσίας.

Οι τελευταίες «πινελιές» για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν μπήκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρωσία, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Τρεις σοβαροί λόγοι

Σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών για τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον. Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσφατα προέβη σε μια θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα δήλωση. «Σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε συμμετέχων έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει χωρικά ύδατα έως και 12 ναυτικών μιλίων, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τη στοιχειώδη κοινή λογική και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά», ανέφερε.
Μια δήλωση που «αρχειοθετήθηκε» από το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ.

Δεύτερον. Η Ρωσία δείχνει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μια στάση που χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δηλώνοντας: «Ο κ. Λαβρόφ επανέλαβε τη δική τους θέση αρχής, ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης που να συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας»

Τρίτον, η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο και συμφέρον να διατηρεί καλές σχέσεις με τις χώρες-μέλη του Σ.Α
Το καλό νέο για την Ελλάδα είναι πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι έχει και τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν επισκεφτεί τη Μόσχα, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ όπου συζήτησαν τα πάντα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ