26.9 C
Athens

Άδ.Γεωργιάδης: Το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτές των τελευταίων 27 ετών

Το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτές των τελευταίων 27 ετών, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και πρόσθεσε ότι το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οιωνούς για την οικονομία.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Η χθεσινή μέρα για την ελληνική οικονομία ήταν μια καταπληκτικά καλή μέρα. Είχαμε τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ όπου είχαμε μια ανάπτυξη του 9,3% στο εννιάμηνο. Θα δούμε που θα κλείσει το έτος, εμείς λέμε 7,1 αλλά οφείλω να σας πω ότι για να πάμε στο 7,1 πρέπει το τρίτο τρίμηνο να είναι καταστροφικό που δεν είναι άρα λογικά θα πάμε καλύτερα. Δεύτερον, οι ποιοτικοί δείκτες που αφορούν κυρίως το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εχουνε σημειώσει ένα άλμα πρωτοφανές 18,1% και αποτελούν συστατικό στοιχείο της μεγάλης ανάπτυξης και μάλιστα σε απόλυτους αριθμούς το ύψος των επενδύσεων του 2021 και παρά την πανδημία ξεπέρασε όλα τα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας. Με τις επενδύσεις δε που αναμένω το 2022 και όλα τα σχέδια που έχουμε εγκρίνει και τις συμφωνίες που έχουμε κλείσει σας λεω ότι το 2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το ύψος των τελευταίων 27 χρόνων. Αυτό το λεω για να καταλάβετε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουνε πάρει πράγματι μπρος, ότι η δουλειά που κάνει συνολικά η κυβέρνηση αποδίδει, ότι σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες η ελληνική οικονομία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Παραδείγματος χάριν οι εξαγωγές μας που σημειώνουν το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών το εννιάμηνο, το δείκτη βιομηχανικής δραστηριότητας το ίδιο, την αύξηση των καταθέσεων που ξεπέρασαν το 42 δισ. ευρώ, την αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων που ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ που σημαίνει μια πρωτοφανή ρευστότητα για την οικονομία. Νομίζω ότι το 2022 μπαίνει με τους καλύτερους οικονομικούς οιωνούς και για το υπουργείο μας ειδικότερα μια από τις αρμοδιότητες του έχω είναι το ΕΣΠΑ. Όταν ήρθαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων η Ελλάδα βρισκόταν στην θέση 19 μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και τότε ο επίτροπος μου είχε επισημάνει τον κίνδυνο να χάσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια με τη λήξη της περιόδου. Χθες για πρώτη φορά στην ιστορία μας η Ελλάδα πέρασε στην πρώτη θέση. Είμαστε η πρώτη σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων χώρα στην ΕΕ. Αυτό δεν ήρθε τυχαία είναι ένα προϊόν ομαδικής δουλειάς, έχουμε φτιάξει μια πάρα πολύ σφιχτή ομάδα και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι δεν είναι μόνο ότι έχουν ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ αλλά έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όλα τα ρεκόρ στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Και το 2021 και το 2022 θα είναι τα δύο χρόνια με την υψηλότερη επίδοση στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

Σχετικά με τη διάχυση της ανάπτυξης στην κοινωνία ο υπουργός σημείωσε ότι: «Προφανώς αυτή η ανάπτυξη έχει φτάσει σε όλη την κοινωνία. Πρώτα από όλα η δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της κυβερνήσεως δεν θα υπήρχαν αν ο κόσμος δεινοπαθούσε. Δεν μπορεί σε ένα λαό που δεινοπαθεί αυτός ο ίδιος λαός να λεει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. ‘Αμα ο κόσμος περνούσε χάλια θα ήταν δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερον η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είχε δύο σημαντικούς δείκτες, ο ένας ήταν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης που ήταν 7,7%, πολύ μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. Ξοδεύει εκείνος που δεν εχει ή ξοδεύει εκείνος που έχει; ‘Αρα ας σταματήσουμε τη συνεχή μεμψιμοιρία».

Για τις φετινές γιορτές ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «φέτος θα είναι διαφορετικές από τις περσινές. Φέτος τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, δεν θα είναι με click away. Ο κόσμος με το υγειονομικό πάσο και τα μέτρα, δεν είμαστε ακόμα στην παλιά μας ζωή στο 100% αλλά έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εκεί, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, να κάνει τις γιορτές του, να δει τους συγγενείς του και όσοι περισσότεροι εμβολιαστούμε τόσο όλο αυτόν τον εφιάλτη θα τον αφήσουμε πίσω μας».

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Αναφορικά με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ο υπουργός είπε: «Όσο η διαδικασία παραμένει ανοιχτή δεν κάνω το παραμικρό σχόλιο. Είμαι αντιπρόεδρος της ΝΔ, είναι τελείως άκομψο πολιτικά εγώ να λεω γνώμη για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Για το μείζον θέμα που έχει προσπαθήσει να ανεβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μείζον, τις δημοσκοπήσεις όμως, πέραν του ότι δεν ειναι όπως τα λεει γιατί όποιος ξέρει να διαβάζει τις δημοσκοπήσεις ξέρει ότι οι δημοσκοπήσεις λέγαν ότι δεν ξέρουμε ακριβώς θα γίνει, όμως μια δημοσκόπηση μιας εταιρείας είχε προβλέψει το αποτέλεσμα. Ήταν η εταιρεία Interview που είχε δημοσιεύσει Ν.Ανδρουλάκης 32,4, Γ. Παπανδρέου 29,2 και Α. Λοβέρδος 17,4. Δεν είχε προβλέψει προφανώς τα ποσοστά αλλά είχε προβλέψει ακριβώς τη σειρά και τις διαφορές. Την Interview την αναφέρω για ένα λόγο γιατί κάποτε με είχε κατηγορήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τόλμησα να αναθέσω σε αυτή την εταιρεία μια δημοσκόπηση του υπουργείο Ανάπτυξης και είχα πει «μα ειναι μια αρκετά αξιόπιστη εταιρεία». Απλώς και μόνο γιατί έχει γίνει εξεταστική».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μέτρα σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδίδουν. «..Εδώ που βρισκόμαστε νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, χθες είδαμε τα κρούσματα να είναι σημαντικά μειωμένα άρα η πτωτική πορεία είναι δεδομένη και όσο περνάνε οι μέρες με τους αυξημένους εμβολιασμούς αυτή η εικόνα θα ενισχύεται» είπε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ