today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ο πονοκέφαλος στον ΟΛΠ, οι επενδύσεις σε ακίνητα, υποδομές και φυσικό αέριο και η γκρίνια για τον Κ.Χατζηδάκη

Μια νέα μέρα ξημερώνει για το πολιτικό σκηνικό μετά την επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η στήλη χωρίς να θέλει να καυχηθεί, είχε προβλέψει το αποτέλεσμα το οποίο θέττει στο περιθώριο μια ολόκληρη γενιά παλαιών πολιτικών της κεντροαριστεράς και πλέον αμφισβητεί την ηγεμονία του κ. Τσιπρα στον χώρο.  Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε μαθήματα πολιτικής διαχείρισης για το πώς κερδίζονται εκλογές…

Το ζήτημα των υποδομών θέτουν επιτακτικά πλέον στο αρμόδιο υπουργείο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροκίνηση. Μάλιστα, ζητούν μαζικούς σταθμούς φόρτισης, καθώς η ζήτηση για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ζητούνται…υποδομές. Ένα ακόμα θέμα που τίθεται είναι η θέσπιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ευνοεί την ηλεκτροκίνηση, όχι μόνο με τη μορφή κινήτρων στους οδηγούς, αλλά και στις εταιρείες οι οποίες θα επενδύσουν σε αυτήν.

Ζεσταίνει τις μηχανές της για επενδύσεις η ΔΕΔΑ με ορίζοντα το 2025. Τα έργα απλώνονται σε 36 πόλεις, σε επτά περιφέρειας της χώρας. Μέχρι το 2025 αναμένεται να έχουν γίνει πάνω από 70.00 νέες συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών και βιομηχανικών πελατών. Τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν αναμένεται να φτάσουν το 1 δις.ευρώ και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι 6.000. Ο Μάριος Τσάκας, έχει δουλειά πολύ από το νέο χρόνο…

Τα 150 εκατ.ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η επένδυση της Noval στο ιστορικό εργοστάσιο του ομίλου της Πειραιώς. Πρόκειται για ένα ακίνητο 72,5 στρεμμάτων , στο οποίο προωθείται σχέδιο αστικής ανάπλασης, που έχει ήδη ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις. Μεικτές χρήσεις, γραφεία, ξενοδοχεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες χρήσεις προβλέπονται στον σχεδιασμό. Η εταιρεία ετοιμάζεται να αυξήσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, με όχημα και το ομόλογο.

Ο Καραμανλής έτριξε τα δόντια στις κατασκευαστικές. Έτσι λοιπόν στα έργα ύψους 4 δις.ευρώ που δρομολογεί η ΕΡΓΟΣΕ, και για τα οποία θα τρέξουν διαγωνισμοί έως το πρώτο τρίμηνο του 2022, εγκαταλείπεται το παλαιό μοντέλο, βάσει του οποίου περίμενε το δημόσιο να παραδοθεί το έργο. Έτσι λοιπόν στο εξής θα παραδίδεται ανά τμήμα το έργο και θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες εκταμιεύσεις. Δεν θα γίνεται επίσης ξεχωριστός διαγωνισμός για τις υποδομές και την ηλεκτροκίνηση, αλλά όλα θα εντάσσονται σε έναν διαγωνισμό.

H Amazon Web Services έρχεται στην Ελλάδα. Είναι επίσημο. Αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή η επένδυση, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε συναντήσει τον Τζεφ Μπέζος το καλοκαίρι που πέρασε. Στην επένδυση της εταιρείας κομβικό ρόλο έπαιξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως και ο Άκης Σκρέτσος. Η χώρα μας επελέγη έναντι 31 χωρών που θα επενδύσει η πολυεθνική και η επένδυση αφορά σε υποδομές cloud. Δηλαδή; Σε υποδομές που σχετίζονται με την αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων και εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας για επενδύσεις σε διάφορες χώρες.

Συρρίκνωση μεγεθών στο εννεάμηνο από την Ελλάκτωρ, η οποία εμφάνισε ζημιές. Eιδικότερα οι ζημιές έφτασαν τα 56,1 εκατ.ευρώ, από 39,8 εκατ.ευρώ, ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται για απόσυρση. Ξεκινά να φεύγει από τις αγορές της Μ.Βρετανίας, της Τσεχίας και της Χιλής, ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Βραζιλία. Την ίδια στιγμή το πλήγμα από τη διαιτησία στο Κατάρ είναι σημαντική, ενώ δεν υπάρχει κανένα σχόλια για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το γνωστό θέμα των συντονισμένων δράσεων μεταξύ Atlas και Ολλανδών. Στα θετικά, το γ’τρίμηνο προ φόρων ήταν κερδοφόρο. Ωστόσο, μετά φόρων ήταν λιγότερο ζημιογόνο με ένα τρίμηνο πριν.

Το ΤΑΙΠΕΔ ανέλαβε να τρέξει σημαντικά έργα του υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μέσω αυτού θα τρέξουν διαγωνισμοί για τις υποδομές, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία. Ανακαινίσεις νοσοσκομείων και κτηρίων κέντρων υγείας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Ο Σταμπουλίδης, όπως μαθαίνουμε, σκέφτεται την αξιοποίηση των πόρων μέσω ΣΔΙΤ. Στην κυβέρνηση βέβαια προώθησαν αυτή τη λύση για να μην κατηγορηθεί το υπουργείο Υγείας για ιδιώτες κλπ, τα γνωστά δηλαδή συνδικαλιστάδων και λοιπών παράλογων τύπων.

Ένα «ευχάριστο» πρόβλημα έχει προκύψει για τον ΟΛΠ. Είναι τόσα τα containerships που θέλουν να προσεγγίσουν το λιμάνι και τα εμπορεύματα που φτάνουν, που…δεν μπορεί να τα εξυπηρετήσει. Η εταιρεία είδε το γ’τρίμηνο αύξηση της κερδοφορίας εξαιτίας της ανόδου της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και βεβαίως της κρουαζιέρας.Το δυστύχημα για αυτό το …ευχάριστο πρόβλημα είναι πως θα μπορούσε το λιμάνι να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, εφόσον μπορούσε να εξυπηρετήσει τα κοντέινερ.

Η στήλη μαθαίνει πως βρίσκεται υπό διαδικασία επεξεργασίας και κατάρτισης, νομοσχέδιο που έχει να κάνει μόνο με τα logistic center. Στην κυβέρνηση θέλουν να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της χώρας και να φέρει σημαντικές επενδύσεις. Το project έχει αναλάβει να το τρέξει ο Παπαθανάσης και μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα νεότερα.

Ρεκόρ παραγωγής και κύκλου εργασιών για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το 2021. Ο τζίρος αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δις.ευρώ το 2021, ενώ η παραγωγή έχει ξεπεράσει τους 350 χιλ. τόνους το έτος. Να σκεφτείτε πως με τις επενδύσεις που δρομολογούνται το 2022 η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 500 χιλ. τόνους ετησίως, η εταιρεία βάζει μπροστά το logistic center για την αποθήκευση και διανομή των προϊόντων της και έτσι αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταγράψει σημαντική ανάκαμψη.

Γκρίνια μαθαίνω ότι υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Του χρεώνουν αναποτελεσματικότητα στο θέμα των συντάξεων παρά τη συνεχή προσπάθεια καλλωπισμού της κατάστασης που επιχειρεί το επιτελείο του. Λένε μάλιστα στο επιτελείο του πρωθυπουργού ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με λόγια αλλά με πράξεις και αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ