today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βραζιλία: Ξεκίνησε η δίκη για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο με 242 νεκρούς

Η δίκη για την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Βραζιλία, με απολογισμό 242 νεκρούς, στην πλειονότητά τους νέους, ξεκίνησε σήμερα στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, σχεδόν 9 χρόνια μετά την τραγωδία.

Οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, μετά την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το ξημέρωμα της 27ης Ιανουαρίου του 2013 στο νάιτ κλαμπ Kiss, στην πόλη Σάντα Μαρία, σε μία από τις φονικότερες πυρκαγιές στη χώρα.

Τέσσερις κατηγορούμενοι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου του Πόρτο Αλέγκρε: δύο επιχειρηματίες και δύο μουσικοί του συγκροτήματος που εμφανιζόταν στο κέντρο εκείνη τη νύχτα. Διώκονται για ανθρωποκτονία 242 ανθρώπων και απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 636, των τραυματιών.

Κατά τη διάρκεια ενός φοιτητικού πάρτι τη μοιραία νύχτα, ένα μέλος του μουσικού συγκροτήματος άναψε ένα πυροτέχνημα, που συνήθως χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η συνθετική επίστρωση της οροφής του νυχτερινού κέντρου. Χίλιοι νέοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο κατάστημα.

Πολλοί εξ αυτών πέθαναν από ασφυξία από τις τοξικές αναθυμιάσεις, την ώρα που η φωτιά εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτα στον χώρο. Οι δύο μουσικοί κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως από το νάιτ κλαμπ, χωρίς να προειδοποιήσουν τους νεαρούς θαμώνες.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι πυροσβεστήρες δεν λειτουργούσαν, ότι η σήμανση για τις εξόδους διαφυγής ήταν ελαττωματική και ότι μονάχα δύο πόρτες επέτρεπαν την εκκένωση του κτιρίου.

Ο δικαστής Ορλάντο Φατσίνι Νέτο και ένα σώμα επτά ενόρκων αναμένεται να ακούσουν τις μαρτυρίες 14 επιζώντων και άλλων 19 μαρτύρων, όπως και τις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων, διευκρίνισε το δικαστήριο.

Η δίκη αυτή, που θεωρείται ιστορική για τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη, θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση και αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, η υπεράσπιση αναμένει ποινές κάθειρξης 15 ετών για τους κατηγορουμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ