today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς με την επαρχία της Βοϊβοντίνα το 2022

Το 2022, έτος ορόσημο για τον δήμο Καλαμαριάς και για την αυτόνομη επαρχία της Βοϊβοντίνα της Σερβίας, οι δύο πλευρές, θα συνεργαστούν στενότερα στον τομέα του πολιτισμού και θα προωθήσουν τις συμπράξεις οργανισμών φορέων και συλλόγων.

Η συνεργασία της δημοτικής αρχής της Καλαμαριάς και της περιφερειακής κυβέρνησης της σερβικής επαρχίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη με την υπουργό Πολιτισμού, Ενημέρωσης και Σχέσεων με τις Θρησκευτικές Κοινότητες, της σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα, Ντράγκανα Μιλόσεβιτς.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο δήμος Καλαμαριάς θα διοργανώσει δράσεις και εκδηλώσεις. Την ίδια χρονιά η πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα, Νόβι Σαντ θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Τα 100 χρόνια από το 1922 είναι μία επέτειος με μία ιδιαίτερη σημασία για την Καλαμαριά. Ο δήμος Καλαμαριάς και η Βοϊβοντίνα προσβλέπουμε στην επόμενη χρονιά για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, των ανθρώπων τους και της μνήμης που έχει συσσωρευτεί στους τόπους μας» τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Περνάμε σε μία πιο ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στους δύο τόπους και στους δύο λαούς. Μετά την πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού, Ενημέρωσης και Σχέσεων με τις Θρησκευτικές Κοινότητες να επισκεφθούμε τη Βοϊβοντίνα θα προχωρήσουμε και θα περάσουμε στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας που θα καταγράφει πιο απτά και πιο συγκεκριμένα τις σχέσεις ανάμεσα σε φορείς, συλλόγους, για να κάνουμε καλύτερη και ποιοτικότερη την καθημερινότητά μας» πρόσθεσε.

«Θέλουμε οι δύο λαοί να υλοποιήσουν πρότζεκτ από κοινού, και να προωθήσουν τον σερβικό πολιτισμό στην Ελλάδα και τον ελληνικό στη Σερβία. Θέλουμε να υπάρξουν από κοινού παραγωγές που θα εκπροσωπούν τον πολιτισμό των δύο λαών σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού, Ενημέρωσης και Σχέσεων με τις Θρησκευτικές Κοινότητες, της σερβικής επαρχίας Βοϊβοντίνα, Ντράγκανα Μιλόσεβιτς, η οποία επισκέφθηκε το δημαρχείο Καλαμαριάς επικεφαλής αντιπροσωπείας.

«Ο πολιτισμός είναι το καλύτερο σύμβολο ενότητας των δύο λαών μας. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τους δεσμούς και στον πολιτισμό και σε άλλους τομείς» είπε σημειώνοντας ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας επιβεβαιώνει τους διαρκείς, φιλικούς και ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας» ενώ πρόσθεσε ότι η επαρχία της Βοϊβοντίνα έχει 45 πόλεις και κοινότητες, που μπορεί να γίνουν μελλοντικοί συνεργάτες του δήμου Καλαμαριάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ελληνική κοινότητα στη Βοϊβοντίνα, επισημαίνοντας ότι στηρίζεται και οικονομικά και πολιτιστικά.

Ένα πρώτο βήμα συνεργασίας έχει γίνει ήδη με την αδελφοποίηση του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου με την Πολιτιστική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Svetozar Marković» του Νόβι Σαντ.

Η αδελφοποίηση έγινε διαδικτυακά, όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Μίθριοι», Φωτεινή Τζιδημοπούλου καθώς ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο εκδήλωση με φυσική παρουσία λόγω αυξημένων κρουσμάτων στη Σερβία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαϊου ή τον Ιούνιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ