today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΜΟΔ: Ομόφωνα αθώα τα δύο μέλη του «Ρουβίκωνα» για τη δολοφονία του Αιγύπτιου εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια

Ομόφωνα αθώα κηρύχθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) τα δύο μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας» που δικάστηκαν ως υπαίτια για τη δολοφονία του Αιγύπτιου Mohamed Ahmed ή «Χαμπίμπι», γνωστού διακινητή ναρκωτικών, το πρωί της 7ης Ιουνίου 2016, στα Εξάρχεια.

Το δικαστήριο, με επίσης απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, έκρινε πως τα δύο μέλη της ομάδας είναι αθώα από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση που βάρυνε το ένα και της ηθικής αυτουργίας που είχε αποδοθεί στο έτερο, με δίωξη η οποία είχε ασκηθεί βάσει στοιχείων που είχε προσκομίσει η αστυνομία στην Εισαγγελία τέσσερα χρόνια μετά το έγκλημα.

Στην πρότασή της προς το δικαστήριο, η εισαγγελέας έδρας αναφέρθηκε εκτενώς στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο ανδρών, τονίζοντας πως ειδικά μία μαρτυρία γυναίκας ήταν αυτή που καθόρισε την παραπομπή των κατηγορουμένων. Ωστόσο, όπως σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός, αυτή η μάρτυρας ανέτρεψε όλους τους αρχικούς ισχυρισμούς της όταν κατέθεσε στο δικαστήριο. «Δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας», επεσήμανε η εισαγγελέας υπογραμμίζοντας πως εάν δεν υπήρχε η εν λόγω μαρτυρία, «ίσως αυτή η δικογραφία να είχε μπει στο αρχείο». Η εισαγγελέας είπε για τη συγκεκριμένη γυναίκα «δεν μπορώ να την καταλάβω, δείχνει μια έλλειψη σοβαρότητας, προσπάθησα να βρω αν υπάρχει κάτι πίσω από αυτό, όμως παραμένει γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη μάρτυρας».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, γύρω από τη δράση των δύο κατηγορουμένων υπήρχε «έντονη περιρρέουσα ατμόσφαιρα», η οποία στάθηκε η αιτία να στοχοποιηθούν, καθώς θεωρούν ότι «έχουν σαν ιδανικό να αποκαταστήσουν μια τάξη όπως εκείνοι το εννοούν, να εξαρθρώσουν το οργανωμένο έγκλημα από την περιοχή των Εξαρχείων. Θα ήθελα να υπερισχύει η πεποίθηση ότι όταν ο πολιτισμός και η ειρήνευση κερδίζουν έδαφος, τότε χάνει έδαφος η διακίνηση ναρκωτικών».

Εξηγώντας αναλυτικά πως δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να μπορεί να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες που βάρυναν τους δύο άνδρες, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο θύμα, τονίζοντας πως επρόκειτο για έναν έμπορο ναρκωτικών που τρομοκρατούσε τα Εξάρχεια. Χαρακτήρισε, δε, «μοιραίο λάθος» του Αιγύπτιου να επιτεθεί σε αναρχικούς.

Σημειώνεται, ότι οι δύο κατηγορούμενοι, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για τη δολοφονία, αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, με την υπεράσπισή τους να αμφισβητεί απόλυτα τα στοιχεία που είχε προσκομίσει στη δικαιοσύνη η αστυνομία το 2020, επισημαίνοντας ότι είναι απολύτως σαθρό το κατηγορητήριο και κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες», οι οποίες «στήθηκαν» με καταθέσεις προσώπων που εμπλέκονται με ναρκωτικά.

Οι δύο κατηγορούμενοι ήρθαν ενώπιον της δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2020, οπότε απολογήθηκαν για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Ανακριτής και εισαγγελέας είχαν ομονοήσει μετά τις απολογίες ότι και οι δύο πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή του περιοριστικού όρου της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους.

Η απόφαση του ΜΟΔ έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από φίλους και αλληλέγγυους των δύο κατηγορουμένων, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το δικαστήριο σε συμπαράστασή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ