Συνάντηση Πούτιν-Βούτσιτς: Προνομιακή τιμή για τη Σερβία στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου

ΑΠΕ

Η Ρωσία συμφώνησε να συνεχίσει να πωλεί στη Σερβία φυσικό αέριο στην τρέχουσα τιμή των 270 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα για τους επόμενους έξι μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Φυσικά, ο ίδιος (ο Πούτιν- σ. TASS) αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι για μας το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου, των ποσοτήτων του και της ευελιξίας. Ο πρόεδρος Πούτιν έδειξε εξαιρετική φιλικότητα προς την Σερβία. Καταφέραμε να έχουμε την απίθανη τιμή των 270 δολαρίων για τους επόμενους έξι μήνες…Συμφωνήσαμε για την αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου για τους επόμενους έξι μήνες καθώς και για την ευελιξία (στις προμήθειες) για την οποία παρακάλεσα ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Βούτσιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν στο Σότσι.

Ο Βούτσιτς είχε ζητήσει από τη Ρωσία τον περασμένο μήνα «ευνοϊκές» τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έχει ανακάμψει εν μέσω πανδημίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βούτσιτς επεδίωκε την αγορά περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε ότι αναμένει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα είναι πάνω από 300 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φέτος.