today-is-a-good-day
21 C
Athens

Τα «όπλα» της κυβέρνησης για το τείχος ανοσίας

Την αύξηση των εμβολιασμών προτάσσει η κυβέρνηση ως «αντίδοτο» στο lockdown που έχει αρχίσει να συζητείται ως σενάριο επι χάρτου στους κύκλους των ειδικών, ενώ επιβάλλεται ήδη ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας στην Αυστρία και ενδεχομένως το προσεχές διάστημα και στη Γερμανία.

Αν και όλοι στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την πανδημία ως ένα «δυναμικό φαινόμενο» που …απαγορεύει τις παρακινδυνευμένες δηλώσεις, τύπου «ποτέ μη λες ποτέ» , η κυβέρνηση δείχνει να εμπιστεύεται τη στρατηγική της που συνοψίζεται σε δυο σημεία.

Του Κώστα Πασίση

—Όχι στην καθολική καραντίνα, που θα βλάψει ίσως και ανεπανόρθωτα την οικονομία η οποία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως προκύπτει από το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

—Κανένα επιπλέον μέτρο σε εμβολιασμένους οι οποίοι όμως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έγκαιρα την τρίτη δόση του εμβολίου, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους και να θωρακίσουν περαιτέρω το τείχος ανοσίας που κτίστηκε με μεγάλους κόπους και μπόλικη προσπάθεια.

«Δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ξεκαθαρίζοντας το θολό τοπίο για το τι έπεται…

Για την κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα είναι ο καθολικός εμβολιασμός των πολιτών, που θα δημιουργήσει την ανοσία και θα λύσει το πρόβλημα.

Το επίμονο «όχι» που λένε τα κυβερνητικά στελέχη στο lockdown στηρίζεται στα ενθαρρυντικά νέα στοιχεία, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών.

Τα τελευταία 24ωρα τα ραντεβού που κλείνονται για την πρώτη δόση είναι περίπου στις 20.000 ανά ημέρα, ενώ πριν τα νέα μέτρα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 7.000.

Υπολογίζεται ότι τις προσεχείς ημέρες με την πρώτη δόση θα έχουν εμβολιαστεί 7.000.000 συμπολίτες μας.

Αυτά είναι πραγματικά εντυπωσιακά νούμερα που δείχνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι λειτουργικά και αποδίδουν.

Το απευκταίο σενάριο για την κυβέρνηση είναι η λήψη νέων απαγορευτικών μέτρων για ανεμβολίαστους.

Αυτό δε το θέλει κανένας, καθότι η πίεση που ασκείται σε αυτή την κατηγορία των πολιτών είναι ήδη μεγάλη, ενώ κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ακόμη και δημοσίως ότι επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι περιορισμένες.

Μιας και η υποχρεωτικότητα δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, ακόμη και νομικούς, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να εξετάσει, ως έσχατο μέτρο την επιβολή rapid test για τους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα εξελιχθούν καλά τα πράγματα…

Ένα μέτρο όμως που δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, όπως παραδέχονται αρμόδιοι υπουργοί.

Προβλήματα εφαρμογής υπάρχουν και με τα rapid test στις εκκλησίες και αυτό προκύπτει από τη «βροχή» ερωτήσεων που δέχθηκε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δήλωσε: «Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά”.

Από την απάντηση γίνεται φανερό δια γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση δε θέλει εντάσσεις με τους πιστούς έξω από τις εκκλησίες.

Τέλος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας που είναι σε κατάσταση συναγερμού.

Έτσι μετα το μέτρο της επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο Υγείας με έγγραφο του καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ