today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τα φιλολαϊκά μέτρα Μητσοτάκη φέρνουν αμηχανία στην Αντιπολίτευση

Το φιλολαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων ανάπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με την οικονομία, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Για τον Πρωθυπουργό ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξει το κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και να δείξει ότι ακούει την κοινωνία και γνωρίζει καλά τα προβλήματα των πολιτών στην καθημερινότητα τους.

Του Κώστα Πασίση

Έτσι ανακοίνωσε τρία μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και άτομα με αναπηρία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που διακινούνταν στο παρασκήνιο για νέο «μπόνους» σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, ενόψει των εορτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι 100.000 υγειονομικοί θα λάβουν έκτακτη καταβολή μισού μισθού διευκρινίζοντας ότι ένα μέσο ποσό 900 ευρώ θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Οκτακόσιες (800.000) χιλιάδες συνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ με προσαυξήσεις 50 ευρώ για κάθε ένα μέλος της οικογένειας.

Το ίδιο επίδομα, υπογράμμισε , θα δοθεί σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Τα προαναφερθέντα έκτακτα βοηθήματα θα προστεθούν στο γενναιόδωρο κονδύλι των 680 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ήδη «τρέχει» ως πρόγραμμα από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ακρίβειας που μαστίζει την αγορά.

Ένα φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει πολλ;aκις ο κ. Μητσοτακης στις ομιλίες του.

Και επειδή έχει γίνει μεγάλος «ντόρος» και «μαυρογιαλούρικο» παιχνίδι αναφορικά με το …καλάθι της νοικοκυράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε με κάθε επισημότητα από το βήμα της Βουλής ότι Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό το καλάθι των βασικών προϊόντων στην πατρίδα μας παραμένει αναλογικά, φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, το καλάθι που αφορά στα τρόφιμα, η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1%. Ενώ, στην Ιταλία και στη Γαλλία είναι 0,7%. Στην Ισπανία είναι 1,3%.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση του ότι αυτό το «τσουναμι» της ακρίβειας, που έχει προκαλέσει …τρόμο στα νοικοκυριά, έχει ημερομηνία λήξης που είναι το πρώτο τρίμηνο του επόμενο έτους.

Μια εκτίμηση που δεν είναι έωλη αλλά στηρίζεται στα δεδομένα και στην εμπειρία του παρελθόντος όπως αποτυπώθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 αλλά παρατηρήθηκε και στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2010-2011.

Η ειδοποιός διαφορά των χθεσινών «μετρημένων» εξαγγελιών Μητσοτάκη σε σύγκριση με τις παροχές, τύπου …Γκόρτσου παλαιότερων ετών που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας με τις γνωστές συνέπειες, ήταν η επίγνωση αυτής της κατάστασης.

Το πάθημα του παρελθόντος προφανώς έγινε μάθημα και χθες ο κ Μητσοτακης επεσήμανε ότι «η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας εν μέσω κορονοϊού, δημιούργησε και στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες, σημαντικά προσωρινά πρωτογενή ελλείμματα. Στην περίπτωση της Ελλάδος της τάξης του 7%».

Έτσι, πρόσθεσε ότι «οι κινήσεις μας οφείλουν να είναι και αποτελεσματικές. Με άλλα λόγια να μην χτίζουν πρόχειρα το σήμερα, ναρκοθετώντας όμως το αύριο, το δικό μας και των παιδιών μας. Πληρώσαμε πολύ ακριβά, ως χώρα, παροχές που είτε αποδεικνυόντουσαν έωλες είτε τελικά έκρυβαν νέους φόρους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ, Μητσοτάκης παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, πλήρως κοστολογημένο και ρεαλιστικό. Στο επίκεντρο του έθεσε την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη που είναι και το «κλειδί» για την αύξηση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ