today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Οι εντολές Στουρνάρα, οι ευκαιρίες του Λονδίνου, η επέκταση της Terna Ενεργειακή και ο προβληματισμός για τις Εκθέσεις

Μεγάλος προβληματισμός στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τις Εκθέσεις και την υποχρεωτική συμμετοχή μόνον όσων είναι εμβολιασμένοι. Και αυτό γιατί έχουν προγραμματίσει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων προέβλεπαν τη συμμετοχή εκδοτών και υπαλλήλων μόνον με ράπιντ τέστ, αλλά και εκδηλώσεις για παιδιά (τα οποία σε ποσοστό 95% είναι ανεμβολίαστα). Μετά από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις για τη διοργάνωση της ΔΕΘΒ.

O Γιάννης Στουρνάρας καθόταν στην κορυφή του τραπεζιού. Γύρω του υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών. Στο μενού έπεσαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, συντονισμένα από τις τράπεζες, προκειμένου η Ελλάδα να αναβαθμιστεί και να πιάσει την επενδυτική βαθμίδα. Άλλωστε, είχαν προηγηθεί αναβαθμίσεις και ο χρησμός της Moody’s. Όλοι συμφώνησαν πως θα παρουσιάζουν το ίδιο έργο στους επενδυτές. Δηλαδή πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα. Στόχος της δράσης, συντονισμένα και η κυβέρνηση συμμετέχει, είναι να προσελκυστούν επενδυτικά κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Επομένως όπου επενδυτές ρωτάει θεσμικούς παίχτες για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, θα ακούει τα ίδια. Σωστή στρατηγική

Το Brexit κρύβει ευκαιρίες. Σε αυτές στόχευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του Α.Πατέλη, τον πρέσβη Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγγλία. Συναντήθηκε με επενδυτές, ξεδιπλώνοντας τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα. Real Estate, ενέργεια και ψηφιακή μετάβαση είχε το μενού των συναντήσεων. Μάλιστα, ο Mr.President έμαθε πως θα ανοίξουν γραφεία μεγάλες επενδυτικές εταιρείες στη χώρα μας. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται. Είναι πλέον σαφές.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Σιάμιση των ΕΛΠΕ, πως η εταιρεία πρέπει να δραστηριοποιείται με μία εταιρεία στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Τα μεγέθη της Elpedison είναι πράγματι εντυπωσιακά. Η καθαρά παραγωγή των μονάδων της ξεπέρασε το 1 εκατ. Mwh καταγράφοντας αύξηση 25%. Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν 64% στα 770 εκατ.ευρώ. Η κερδοφορία αυξήθηκε 50% στα 64 εκατ.ευρώ…

Η Vodafone αρχίζει να τρέχει το project των υποθαλάσσιων οπτικών ινών. Έως τέλος του έτους αναμένεται η πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Αιγαία, με τις απαραίτητες άδεις να τρέχονυν. Το έργο αφορά στην κατασκευή και πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου 6,1 χιλιομέτρων που συνδέει την Αττική με Σύρο, Τήνο , Μύκονο, Πάρο , Νάξο και Σαντορίνη. Και βεβαίως η σύνδεση της Κέρκυρας με ηπειρωτική χώρα.

Η επέκταση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Πολωνία είναι η αρχή. Έπεται όπως μαθαίνουμε νέα ανακοίνωση έως τέλος του έτους για επιπλέον επέκταση σε νέες περιοχές του εξωτερικού. Στην Πολωνία προωθεί τέσσερα νέα έργα 90 MW , εν’ω ήδη λειτουργεί ήδη οκτώ αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 102 MW, γεγονός που συνεπάγεται πως με την προσθήκη των τεσσάρων νέων έργων συνολικής ισχύος 90 MW, ο όμιλος σχεδόν θα διπλασιάσει την εγκαταστημένη ισχύ στην Πολωνία τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ