today-is-a-good-day
19 C
Athens

Νέα αμερικανική έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού. Ποιο ήταν το πρώτο κρούσμα

Το πρώτο γνωστό κρούσμα της covid-19 εντοπίστηκε σε μια πωλήτρια που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν στην Κίνα και όχι σε ένα λογιστή που δεν συνδεόταν με την εν λόγω αγορά, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα, ένα γεγονός που είχε ενισχύσει τις εικασίες ότι ο νέος κορωνοϊός ενδεχομένως να διέρρευσε από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Τα συμπτώματα του λογιστή, που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σύμφωνα και με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ξεκίνησαν στην πραγματικότητα στις 16 Δεκεμβρίου και όχι στις 8 Δεκεμβρίου όπως είχε αναφερθεί αρχικά, επεσήμανε ο Μάικλ Γουόρομπι επικεφαλής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η σύγχυση προκλήθηκε λόγω ενός οδοντιατρικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο 41χρονος άνδρας.

“ Τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν έπειτα από πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στην αγορά Χουανάν, γεγονός που καθιστά μια πωλήτρια, που εργαζόταν σε ψαράδικο στην αγορά, το πρώτο γνωστό κρούσμα, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται σε αυτή στις 11 Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε.

Εξάλλου οι πρώτοι ασθενείς με συμπτώματα επίσης συνδέονταν με την αγορά και συγκεκριμένα με το δυτικό τμήμα της όπου κρατούνταν σε κλουβιά σκύλοι ρακούν (νυκτερευτές).

Σύμφωνα με τον Γουόρομπι, το γεγονός αυτό καθώς και η ανάλυση όλων των πρώτων κρουσμάτων covid-19 στην Ουχάν στηρίζουν ξεκάθαρα τη θεωρία ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα.

Ερωτηθείς από τους New York Times ο Πίτερ Νταζάκ, μέλος της ομάδας ειδικών του ΠΟΥ που πήγαν στην Ουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας, παραδέχθηκε ότι “ η ημερομηνία της 8ης Δεκεμβρίου ήταν λάθος”.

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η προέλευση του ιού SARS-CοV-2 παραμένει μυστήριο, ελλείψει ξεκάθαρων αποδείξεων, και πηγή μεγάλης έντασης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Κοινή έκθεση της Κίνας και του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο ιός να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω των ζώων.

Ο Γουόρομπι ανήκε σε μια ομάδα 15 επιστημόνων οι οποίοι τον Μάιο είχαν δημοσιεύσει άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science στο οποίο ζητούσαν να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν.

Σήμερα ο ίδιος γράφει ότι οι έρευνές του “ προσφέρουν στέρεες αποδείξεις ότι η πανδημία προήλθε από ένα ζωντανό ζώο” που βρισκόταν στην αγορά της Ουχάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ