today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή διέκοψε την διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα.

Η απόφαση είναι πιθανό να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη έγκριση της υπηρεσίας, καθώς η πιστοποίηση είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που θα επιτρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο να κυκλοφορήσει στα ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών.

Η έγκριση του Nord Stream 2 «δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν ο διαχειριστής είναι οργανωμένος υπό ένα νομικό σχήμα του γερμανικού δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.

Μετά την ανακοίνωση, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.

Η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει παγωμένη μέχρι ο διαχειριστής του Nord Stream 2, με έδρα το Τσουκ της Ελβετίας, να ολοκληρώσει την μεταβίβαση «των βασικών στοιχείων ενεργητικού και των ανθρώπινων πόρων» σε θυγατρική που έχει ιδρυθεί στην Γερμανία για το γερμανικό τμήμα του αγωγού, επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.

Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά. Στην συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση. Κατά συνέπεια, η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει.

Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει την τροφοδοσία του με αέριο.

Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και η πλήρωσή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

Ο Nord Stream 2 επικρίνεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, διότι θα αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη στο ρωσικό ενεργειακό όπλο αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση και θυσιάζοντας τα συμφέροντα της Ουκρανίας, συμμάχου της Δύσης και χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να διακόψει την διαδικασία αξιολόγησης του Nord Stream 2.

«Καλή», δήλωσε ο Γιούρι Βιτρένκο απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. «Είναι ένα σημαντικό σημείο που δείχνει ότι η γερμανική αρχή συμμερίζεται την άποψή μας ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το τμήμα του αγωγού εντός της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ολόκληρο τον αγωγό από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το έδαφος της Γερμανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ