today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Βαγδάτη: Οργανώνει την πρώτη πτήση επαναπατρισμού Ιρακινών που βρίσκονται στα σύνορα Λευκορωσίας- Πολωνίας

Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα οργανώσει την Πέμπτη μία πρώτη πτήση για τον επαναπατρισμό «σε εθελοντική βάση» ιρακινών μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία.

«Το Ιράκ θα πραγματοποιήσει μια πρώτη πτήση γι’ αυτούς που επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στις 18 αυτού του μήνα» από τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Άχμεντ αλ-Σάχαφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτειρκών, στη δημόσια ιρακινή τηλεόραση στη διάρκεια της περασμένης νύκτας.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσοι θα επιβιβαστούν σ’ αυτή την πτήση από το Μινσκ στη Βαγδάτη. Το Ιράκ «έχει καταγράψει 571 Ιρακινούς» αποκλεισμένους στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν «με τη θελησή τους» στο Ιράκ, εξήγησε ο Σάχαφ.

Οι Ιρακινοί αυτοί, οι οποίοι προέρχονται οι περισσότεροι από την αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, αποτελούν μέρος μιας ομάδας χιλιάδων μεταναστών από τη Μέση Ανατολή οι οποίοι έχουν καταλύσει στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τακτικές αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και το Μινσκ έχουν διακοπεί από τον Αύγουστο και τα προξενεία της Λευκορωσίας στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, είναι κλειστά εδώ και λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Τα μέτρα αυτά, εξήγησε ο Σάχαφ, «μείωσαν τα ταξίδια των Ιρακινών (σ.σ.: προς τη Λευκορωσία), αλλά το πρόβλημα είναι πως ορισμένοι μεταβαίνουν εκεί πλέον με έμμεσες πτήσεις, περνώντας από την Τουρκία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και την Αίγυπτο».

Οι μετανάστες από το Ιρακινό Κουρδιστάν λένε πως διαφεύγουν από τις οικονομικές δυσκολίες και την αστάθεια που πλήττουν την περιφέρειά τους, η οποία βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Ορισμένοι απ΄αυτούς, οι οποίοι ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, λένε πως θέλουν να εισέλθουν στην Πολωνία για να κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τη Γερμανία ή τη Βρετανία με την ελπίδα να βρουν εκεί καλύτερες οικονομικές προοπτικές.

Στο ποια θα είναι η τύχη των ανθρώπων αυτών οφείλεται το αδιέξοδο στις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, από τη μια πλευρά, και από την άλλη τη Λευκορωσία που υποστηρίζεται από τη σύμμαχό της Ρωσία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς πρόκειται να μεταβεί σήμερα στη Βαγδάτη για να συζητήσει αυτή τη μεταναστευτική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ