today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε Ρέθυμνο, Ιωάννινα και Ηράκλειο

Αυξητικές ή σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 11 από τις 13 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 1 έως 7 Νοεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι καθαρές αυξήσεις κυμάνθηκαν από 31% στα Χανιά έως 207% στο Ρέθυμνο, ενώ οριακή ήταν η αύξηση που παρατηρήθηκε στο Βόλο 21%. Αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+61%) παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής. Η ανοδική τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Έκτοτε, το ιικό φορτίο αυξάνεται σταδιακά με τη μεγαλύτερη αύξηση τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Συνολικά η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου τετραπλασιάστηκε από το Σεπτέμβριο 2021 μέχρι σήμερα.

Αύξηση 43% είχαμε στην Θεσσαλονίκη, με την εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα να έχει εξαπλασιαστεί. Ειδικότερα, από τις 16/10/21 και μετά, ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα έχει μεγαλώσει σημαντικά με αποτέλεσμα το ιικό φορτίο στα λύματα να διπλασιάζεται κάθε 13 ημέρες.

Στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση 184%, το ίδιο και στην πόλη του Ηρακλείου, σε ποσοστό 151%.

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (0%), στην Ξάνθη (0%), στον Άγιο Νικόλαο (+4%) και στην Πάτρα (+8%). Οριακή μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-12%). Ανιχνεύσιμο ήταν το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης της Κέρκυρας, αλλά δεν μπορεί να αξιολογηθεί η μεταβολή στον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ