today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το ομολογιακό της ΕΛΒΑΛ – ΧΑΛΚΟΡ, η νέα εθελούσια των τραπεζών και οι διαγωνισμοί που βάζουν φωτιά στην αγορά πληροφορικής

Σήμερα η στήλη έρχεται με μία αποκάλυψη. Ο Γιώργος Στάσσης ετοιμάζεται να πάει τη ΔΕΗ στο…εξωτερικό. Πιθανοί σταθμοί είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Έργα πράσινης ενέργειας βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι πληροφορίες του Mr.President είναι πως ενδέχεται έως τέλος του έτους, και άμεσα ίσως, να ανακοινωθεί επενδυτική κίνηση σε χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σε άλλα νέα έκλεισαν οι προσφορές για την ΑΜΚ που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. EBRD, CVC, άλλα funds και ιδιώτες φιγουράρουν στη λίστα.

Στον όμιλο Βιοχάλκο, πάντως, η πλάστιγγα για την άντληση κεφαλαίων πήγε στην έκδοση ομολογιακού δανείου 2ύψους 50 εκατ. ευρώ από την εταιρία τους ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ. Το ομόλογο θα έχει επταετή διάρκεια και μετά τη δημόσια προσφορά, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σε δύσκολες εποχές η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο, που θα περιλαμβάνει νέες μονάδες παραγωγής. Πάντως τα χρήματα που ζητά η εταιρία από την αγορά, δεν πρόκειται να πάνε όλα στις μελλοντικές επενδύσεις της, αλλά και στα υφιστάμενα δάνειά της, αφού σκοπεύει να μειώσει το κόστος δανεισμού της.  Να σημειωθεί ότι τα δάνεια της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ ανέρχονται σε 730 εκατ. ευρώ.

Σημαντική άνοδο μεγεθών έως και υπερδιπλασιασμό των κερδών κατέγραψε στο ενιάμηνο η Πετρόπουλος. Όπως συζητούν τα στελέχη της εταιρεία οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, των πωλήσεων σε αυτοκίνητα και αγροτικά και της συμφωνίας με τους Κινέζους της BYD. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ η δεύτερη πληροφορία που φέρνουμε είναι πως ο διαγωνισμός για τα 300 ηλεκτρικά λεωφορεία του υπουργείου Μεταφορών, πήρε παράταση έως τα τέλη Νοεμβρίου. Σήμερα Δευτέρα θα ξεκινούσε ο διαγωνισμός…

Αλλάζει σελίδα η Folli Follie μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης να εγκρίνει τη συμφωνία εξυγίανσης. Η απόφαση πέρασε ομόφωνα, και έρχεται μετά από αρκετές αναβολές που ερχόντουσαν από την πλευρά των Κουτσολιούτσων. Οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση, καθώς οι ψήφοι τους είχαν περάσει στην ειδική εντολοδόχο. Επόμενος σταθμός στο σίριαλ της διάσωσης της εταιρείας είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου, η οποία δεν πρόκειται να φύγει πάνω από το πρώτο εξάμηνο του 2022 , όπως λένε τουλάχιστον μεταξύ τους τα στελέχη της εταιρείας. Κλείσιμο καταστημάτων, ενίσχυση eshop και αναδιοργάνωση εσωτερική είναι τα πρώτα τρία στοιχήματα της διοίκησης του Γιώργου Σάμιου.

Άλλος ένας πλειστηριασμός ακινήτων του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Vovos, Μπάμπη Βωβού πραγματοποιείται πριν τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για το ημιτελές κτήριο στη Λ.Κηφισίας και Σινά στο Μαρούσι, όπου ο κατασκευαστικός σκελετός του ακινήτου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 4,8 εκατ.ευρώ.

Αλλάζει το χάρτη του real estate η φυγή μεγάλων εταιρειών από το κέντρο της Αθήνας. Πλέον το hot spot γίνεται η περιοχή κοντά στην Ελληνορώσων, και ειδικότερα στη Μεσογείων, στο ύψος του στρατοπέδου Πλέσσα. Έτσι λοιπόν το αυτί της στήλης άκουσε πως οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να πάνε στη Μεσογείων, όπως και η ΔΕΗ θα φύγει από Χαλκοκονδύλη. Τώρα το πότε, ουδείς το γνωρίζει, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Πάντως το project ήδη τρέχει, από όλους τους παραπάνω.

Τα λεφτά που θα επενδύσουμε είναι πολύ περισσότερα και ξεπερνούν το μισό δις.ευρώ. Με αυτή την πρόταση, ανώτατο στέλεχος της Sani/Ikos σχολιάζει τη γνωστή εξαγορά, που έχει ήδη δημοσιευθεί για το νέο resort. Η στήλη πληροφορείται πως έρχονται επενδύσεις σε Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική και εκτός Ελλάδας σε Ιβηρική Χερσόνησο. Στα του νέου project 125 εκατ.ευρώ, αναμένεται το resort θα έχει 400 δωμάτια, bungalows και βίλες. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι να υποδεχθεί τους επισκέπτες τον Μάιο του 2025.

Μεγάλοι διαγωνισμοί, πάνω από 1 δισ.ευρώ έχουν βάλει «φωτιά» στην αγορά της πληροφορικής. Τα συνολικά έργα ψηφιοποίησης είναι άνω των 2,5 δις.ευρώ, ενώ τα πιο άμεσα είναι 1 δις.ευρώ. Υποθηκοφυλακεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους, δικαιοσύνη είναι οι πρώτοι διαγωνισμοί που τρέχουν και έπεται συνέχεια. Η αρχή γίνεται από το κτηματολόγιο, όπου ο διαγωνισμός είναι ύψους 250 + εκατ.ευρώ, με το έργο να αφορά σε ψηφιοποίηση 620 εκατ.σελίδων. Η αρχή έγινε με μια διακήρυξη ύψους 7,5 εκατ.ευρώ . Στην ουσία πρόκειται για ζέσταμα εν όψει των μεγάλων διαγωνισμών που έρχονται στην αγορά.

Άρχισαν τα προγράμματα εθελουσίας των τραπεζικών ιδρυμάτων. Τα νέα προγράμματα για την ακρίβεια. Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθούν οι υπόλοιπες συστημικές. Ο στόχος, σαφής: Μείωση του λειτουργικού κόστους, περιστολή δαπανών και εξυγίανση ισολογισμών. Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος, που εκμυστηρεύθηκε τραπεζικός παράγοντας στη στήλη. Η ψηφιοποίηση. Αρκετοί εργαζόμενοι, κυρίως στα καταστήματα, δεν θα έχουν αντικείμενο καθώς όλες οι υπηρεσίες σε λίγα χρόνια θα γίνονται…ψηφιακά. Ήδη τα τμήματα λιανικής των τραπεζών προσεγγίζουν καταναλωτές και τους ενημερώνουν για τις διαδικασίες δανειοδότησης, οι οποίες γίνονται…ηλεκτρονικά. Δηλαδή σε λίγο καιρό, θα
αιτούμαστε δάνειο από το κινητό ή τον υπολογιστή μας, χωρίς φυσική παρουσία, χωρίς χαρτούρα και χωρίς συναναστροφή με …υπαλλήλους τραπεζών.

Η στήλη το λέει και το ξέρει. Η Epsilon Net έως τέλος του έτους θα ανακοινώσει εξαγορά. Μεγάλη εταιρεία; Όχι. Αλλά μεσαία με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Η εισηγμένη συνεχώς αναπτύσσεται και αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά. Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και έργα από τράπεζες και δημόσιο συνθέτουν την πίτα, που ένα μέρος της θέλει να πάρει η Epsilon Net.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ