today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Οι παγκόσμιες προκλήσεις και το χάσμα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας – Γράφει ο Β.Υψηλάντης

Η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει τις ταχύτητες διάδοσης, διεθνώς, καταστάσεων και προβλημάτων που δημιουργούνται ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Η πανδημία και η αντιμετώπισή της, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ενεργειακή κρίση αλλά και παλαιότερα η πρόκληση οικονομικής κρίσης, από μια και μόνο Τράπεζα, συνθέτουν μια εικόνα που βάζουν ολόκληρο τον κόσμο σε κατάσταση ανασφάλειας και δεινών.

Του Βασίλη Α. Υψηλάντη*

Πολλά είναι τα αίτια, της ταχείας αυτής διάδοσης τους, με τις διεθνείς μετακινήσεις, όπως πλέον γίνονται, αλλά και τα μέσα επικοινωνίας να συμβάλουν στην δημιουργία παγκόσμιων συστημικών σοκ.

Και αν η παλαιά πρόταση που είχε διατυπωθεί για κεντρική λύση, ότι δηλαδή οι μεγάλες δυνάμεις θα έπρεπε να πρωτοστατήσουν στην οικοδόμηση ενός «δικτύου διεθνούς συνεργασίας… δημιουργώντας κοινές δυνατότητες για την αντιμετώπιση πληθώρας απροόπτων», φαντάζει όσο ποτέ περισσότερο αναγκαία, ουσιώδης είναι και η έγκαιρη, με ανάλογη ταχύτητα των γεγονότων που προκαλούνται, αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών τόσο σε Ενωσιακό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Αυτήν την απαίτηση των καιρών, έχει κερδίσει για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτάκης. Όχι μόνον με αξιόπιστες προτάσεις σε διεθνές επίπεδο αλλά κυρίως με σοφές και ακριβείς πρωτοβουλίες, επιστημονικά τεκμηρωμένες σε μέτρα και πολιτικές που καθιστούν την Ελλάδα, πωταθλήτρια ενεργειών, στην αντιμετώπιση τόσο των εσωτερικών όσο και των διεθνών ζητημάτων.

Βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα της χώρας στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων, με ενεδεδειγμένους χειρισμούς για την πανδημία, με ενέργειες που κατατείνουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη.

Αυτή η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση, πολιτικά μεταφραζόμενη, δημιουργεί ένα τεράστιο πολιτικό χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ένα χάσμα που με τα σημερινά μέσα, που χρησιμοποιεί στη χώρα μας η αντιπολίτευση, είναι παντελώς ανήμπορη να καλύψει.

 

*Κοσμήτορας της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ