Μπάιντεν για την εκλογική ήττα στη Βιρτζίνια: Οι Αμερικανοί είναι αναστατωμένοι και δεν έχουν σιγουριά

ΑΠΕ

O πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρθε χθες, Τετάρτη, αντιμέτωπος με μία σοβαρή πολιτική ήττα των Δημοκρατικών στην εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, αλλά και με την άσκηση νέας πίεσης προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωτερική διαμάχη στο Δημοκρατικό Κόμμα αναφορικά με την ψήφιση της νομοθεσίας για την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας και της ατζέντας για το κλίμα.

Στις εκλογές για την εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, ο νεοεισερχόμενος Ρεπουμπλικάνος Γκλεν Γιάνγκιν νίκησε τον Δημοκρατικό Τέρι Μακόλιφ, σε μία πολιτεία στην οποία ο Τζο Μπάιντεν είχε προηγηθεί με δέκα ποσοστιαίες μονάδες στις προεδρικές εκλογές πριν από έναν χρόνο.

Η εκλογική ήττα κλιμάκωσε την ανησυχία των Δημοκρατικών σχετικά με τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο του 2022, υπό το ενδεχόμενο να χάσουν την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχουν στα δύο νομοθετικά σώματα (τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων), καθιστώντας δύσκολο για τον Μπάιντεν να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα κατά το δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα προχθεσινά αποτελέσματα είναι μία ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι είναι αναστατωμένοι.

«Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι και δεν έχουν σιγουριά, σχετικά με πολλά πράγματα, από την COVID-19 μέχρι τα σχολεία και μέχρι τις θέσεις εργασίας, για μία σειρά καταστάσεων, αλλά και αναφορικά με το κόστος ενός γαλονιού βενζίνης. Επίσης και για το αν είμαι ικανός να περάσω και να υπογράψω σε νόμο την πρωτοβουλία μου Build Back Better. Είμαι σε μία θέση, από την οποία θα δείτε πολλά πράγματα να βελτιώνονται ταχύτατα και με ευελιξία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος είπε ότι θα βοηθούσε αν η νομοθεσία είχε ψηφιστεί πριν από την ημέρα των προχθεσινών εκλογών, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, οι αξιωματούχοι εξέλαβαν τα αποτελέσματα ως μία ένδειξη ότι είναι αναγκαίο να προωθήσουν άμεσα νομοσχέδια στο Κογκρέσο και ότι οι Δημοκρατικοί χρειάζονται ένα πιο ισχυρό μήνυμα ότι «Δεν είμαστε ο Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Μπάιντεν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ευρώπη, νωρίς χθες, Τετάρτη, ερχόμενος αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση που αντιμετωπίζει για μήνες: προσπαθώντας να επιλύσει μία πικρόχολη διαμάχη μεταξύ των προοδευτικών και των μετριοπαθών Δημοκρατικών, σχετικά με την πρόταση κοινωνικών δαπανών του 1,75 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και με το νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ωστόσο, τώρα, διακυβεύονται πολλά περισσότερα πράγματα.

«Αν οι ψηφοφόροι εκνευριστούν από την απραξία, η προφανής αντίδρασή των Δημοκρατικών θα είναι να γίνουν πιο αποφασιστικοί για την ψήφιση νομοσχεδίων που βασίζονται στην ατζέντα για τη μεσαία τάξη, από την οποία έλαβαν αριθμό ρεκόρ 81 εκατομμυρίων ψήφων την προηγούμενη χρονιά» σύμφωνα με μία πηγή, η οποία έχει λάβει γνώση για το σκεπτικό του Λευκού Οίκου.

«Όταν γίνονται λιγότερα, είναι σαφώς, το αντίθετο, από αυτό που θέλουν οι άνθρωποι».

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν να νικήσουν σε εκλογική πολιτειακή διαδικασία στη Βιρτζίνια από το 2009. Η νίκη αυτή των Ρεπουμπλικάνων προδιέγραψε τα αποτελέσματα των εκλογών για το Κογκρέσο τη χρονιά που ακολούθησε (2010), όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.