today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Αγώνας δρόμου για να σωθούν τα Χριστούγεννα

Έκτακτα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και η οικονομία ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση η οποία ταυτόχρονα σκληραίνει τη στάση της έναντι των ανεμβολίαστων οι οποίοι πλέον υποχρεούνται να κινούνται σχεδόν παντού με rapid test.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους και τους συνεργάτες του, πήρε για άλλη μια φορά, δύσκολες αποφάσεις, με στόχο την  ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, προτού να είναι  αργά…

Του Κώστα Πασίση

«Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid ή μοριακά test εβδομαδιαίως, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αυτή ήταν μια αμιγώς κυβερνητική απόφαση η οποία στηρίχθηκε στην εισήγηση των «ειδικών» οι οποίοι εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία του κορωνοϊού.

Γνώμονας στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ήταν  τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών που δεν αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή ολιγωρία, καθότι η πανδημία εξαπλώνεται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.

Χθες είχαμε νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.700 νέα κρούσματα, 59 νεκρούς και 434 διασωληνωμένους και οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές. Οι γιατροί προειδοποιούν ακόμη και για 10.000 κρούσματα ημερησίως.

Καθαρά πολιτική απόφαση της  κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε Lockdwon, όπως έγινε πέρυσι όπου για ένα πεντάμηνο «πάγωσε» η αγορά εργασίας και η ζωή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Μαξίμου αποκλείει το εν λόγω σενάριο με το σκεπτικό ότι το 73% σχεδόν των ενηλίκων στη χώρα μας έχει ήδη εμβολιαστεί.

Το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο διαχείρισης της πανδημίας είναι επί της ουσίας μια «επιχείρηση» για να σωθούν τα Χριστούγεννα και ο Χειμώνας να μη μετατραπεί σε υγειονομικό εφιάλτη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση και η θωράκιση του ΕΣΥ. Όπως είπε ο κ Πλεύρης «έχουν ήδη αναπτυχθεί 1.300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2.000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δεύτερος είναι η υιοθέτηση πιο αυστηρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη τους, μέσω των rapid test, για να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο και να διασκεδάσουν.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό ΣΚΑΪ, τα μηνύματα που στέλνουν οι ανεμβολίαστοι είναι δυσοίωνα.

Το 56% των «αρνητών» δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πειστεί «με τίποτα» να κάνει το εμβόλιο.

Παράλληλα από τις 6 Νοέμβριου θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης και στους παραβάτες θα πέσουν βαριές «καμπάνες».

Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα μέτρο περιορισμού των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων, πλην της σύστασης για τη χρήση μάσκας, ένα μέτρο που ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη.

Ο τρίτος άξονας είναι η επέκταση της καμπάνιας για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται με διαδραστικό τρόπο.

Ίδια …γεύση από την  Αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση των επικαιροποιημένων μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας  από την κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εξαπέλυσαν νέα πυρά.

Ημίμετρα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  τα έκτακτα μέτρα  για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προσθέτει: «Άβουλοι και μοιραίοι αντάμα, αποδεικνύονται πια επικίνδυνοι για την Υγεία των πολιτών».

Το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τολμά και  δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες», Ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα έκτακτα υποτίθεται μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ