today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος, ένας αόρατος εχθρός που ακολουθεί τα χνάρια των Ταλιμπάν

«Το Νταές είναι σαν τους Ταλιμπάν, αλλά χειρότερο». Μία ημέρα μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον νοσοκομείου στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, οι κάτοικοι φοβούνται αυτό τον αόρατο εχθρό που εμπνέεται από τον τρόπο δράσης των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν μάς αποκαλούσαν άπιστους. Τώρα εκείνοι είναι αυτοί που σκοτώνονται γιατί τους θεωρεί άπιστους» το ΙΚ, σχολιάζει ένας έμπορος που διατηρεί κατάστημα στη συνοικία όπου βρίσκεται το στρατιωτικό νοσοκομείο που δέχθηκε επίθεση χθες.

«Και σε αυτό τον πόλεμο, δεν έχουν καμία ευκαιρία να κερδίσουν», προβλέπει.

Στον δρόμο που βρίσκεται το νοσοκομείο, όπου τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, ένας οδοκαθαριστής ρίχνει νερό πάνω σε κηλίδες αίματος. Ένας φρουρός των Ταλιμπάν του δείχνει με το όπλο του τα συρματοπλέγματα απ’ όπου εξακολουθούν να κρέμονται ανθρώπινα λείψανα.

«Τους είχαμε πει να μην επιτρέπουν σε οχήματα να κυκλοφορούν σε αυτό τον δρόμο. Το νοσοκομείο είχε γίνει και στο παρελθόν στόχος επίθεσης, αλλά δεν μας άκουσαν», δήλωσε ένας γιατρός του νοσοκομείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το στρατιωτικό αυτό νοσοκομείο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017 στόχος ενόπλων που είχαν μεταμφιεστεί σε γιατρούς, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει και πάλι το ΙΚ. Επί έξι ώρες συνεχιζόταν η ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό του κτιρίου, ενώ 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, περισσότεροι από 100, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Εφιάλτης

Για έναν γιατρό του στρατιωτικού νοσοκομείου, «το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και οι Ταλιμπάν είναι τα δύο αφτιά του ίδιου γαϊδάρου».

«Δεν μπορώ να διακρίνω διαφορές, έχουν τις ίδιες γενειάδες, τα ίδια ρούχα. Κατά τη γνώμη μου είναι θρησκόληπτοι που επιτίθενται σε ό,τι διαφέρει από αυτούς, σε όσους δεν έχουν την ίδια μόρφωση με εκείνους», προσθέτει.

Όμως σε ό,τι αφορά τον τρόπο που λειτουργούν «το Ντάες είναι σαν τους Ταλιμπάν αλλά χειρότερο. Οι επιθέσεις τους είναι ακόμη πιο περίπλοκες και επικίνδυνες», τονίζει.

Αυτή τη φορά μια μοτοσικλέτα πλησίασε στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου και ο οδηγός της πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε. Πίσω του ένοπλοι άνοιξαν πυρ και κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα, μόλις έφτασαν οι ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν, εμφανίστηκε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, που σύμφωνα με μάρτυρες έμοιαζε με ταξί.

Η μέθοδος αυτή, την οποία προτιμούσαν οι Ταλιμπάν όταν μάχονταν κατά της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, είναι ο εφιάλτης των κατοίκων της Καμπούλ.

«Μετά την πρώτη έκρηξη έβλεπα έξω ανθρώπους τραυματισμένους, όμως δεν μπορούσα να πάω να τους βοηθήσω διότι γνώριζα ότι σύντομα θα υπάρξει και δεύτερη και αυτό συνέβη», σχολιάζει ο γιατρός.

 

Οι Ταλιμπάν σε εγρήγορση

Οι περιπολίες των Ταλιμπάν γύρω από το νοσοκομείο είναι πιο πυκνές απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Καμπούλ. Σταματούν οχήματα, ελέγχουν έγγραφα και πορτ μπαγκάζ.

Ο Χαζράτ Νουρ, ένας αγρότης από την Ζαουζάν, που βρίσκεται επί εβδομάδες στο νοσοκομείο της Καμπούλ, δηλώνει ότι «δεν έχω ξανανιώσει τόση ασφάλεια τα τελευταία 40 χρόνια».

«Το Νταές δεν θα τολμήσει να επιτεθεί ξανά. Ήταν η τελευταία τους απόπειρα. Οι Ταλιμπάν είναι ισχυροί, ελέγχουν τα πάντα. Το Νταές δεν είναι τίποτα», διαβεβαιώνει αυτός ο ηλικιωμένος.

Ωστόσο μία ημέρα μετά την επίθεση οι Ταλιμπάν φαίνεται να είναι σε εγρήγορση, με φρουρούς να ζητούν από τους δημοσιογράφους να μην συνωστίζονται «διότι η περιοχή δεν είναι καθαρή» και να κοιτούν με καχυποψία καθέναν που πλησιάζει την περίμετρο που έχουν δημιουργήσει.

Ο Μοχάμαντ Τόρμπι, υπεύθυνος ασφαλείας των Ταλιμπάν για την περιοχή, ο οποίο ήταν παρών την ώρα της επίθεσης, δήλωσε ότι μπορεί να αναγνωρίζει τα μέλη του ΙΚ «διότι έχουν διαφορετική προφορά και συμπεριφορά».

«Καταλαβαίνουμε αμέσως ότι δεν είναι δικοί μας», ισχυρίζεται. «Όμως χθες φορούσαν τις στολές μας», εξηγεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ