today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Τα διλήμματα της κυβέρνησης μετά την έξαρση της πανδημίας

Τη «χρυσή» τομή μεταξύ της απρόσκοπτης λειτουργίας της οικονομίας και της προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς  «σκληρά» περιοριστικά μέτρα (!), αναζητεί η κυβέρνηση, μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία της χώρας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία από τα δυσοίωνα μηνύματα που λαμβάνουν από τους «ειδικούς» και ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί ήταν η δεύτερη έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος καλείται όταν η κατάσταση γίνει πραγματικά δύσκολη.

Του Κώστα Πασίση

Ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει και ο Πρωθυπουργός και θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα.

Το προαναφερθέν δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση αποκάλυψε εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος δήλωσε:

Θρηνούμε  ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας του μη εμβολιασμού, και  αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Και από την άλλη πλευρά η κοινωνία, η οικονομία και η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο. Η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της.

Ο κ. Οικονόμου εστίασε στο πρόβλημα των ανεμβολίαστων και προανήγγειλε μέτρα τα οποία όμως δε φαίνεται να …φοβίζουν τους «αρνητές».

Στην ίδια …γραμμή ήταν και το αποτέλεσμα της πρωινής σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΤΑ, σε επίπεδο περιφέρειας.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο 48ωρο και  θα κινούνται σε δυο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων και η δεύτερη σχετίζεται με την απόφαση για εντατικότερους και αυστηρότερους ελέγχους σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης, κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

Ενώ για τους εργαζόμενους, μη εμβολιασμένους, θα γίνονται  περισσότερα τεστ για να εισέρχονται στο χώρο εργασίας τους

Επιπλέον θα θεσπιστούν ρυθμίσεις για να  μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μεικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.

Μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε έξι ή οκτώ

Η κυβέρνηση επιμένει στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο και καθημερινά πλέον θα στέλνει sms σε όλους με την παρότρυνση να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.

Τα «σκληρά» μέτρα που μεταφράζονται σε τοπικά lockdown στις κόκκινες περιοχές, προς το παρόν βρίσκονται στο συρτάρι, αλλά όχι …κλειδωμένα.

Αν οι «ειδικοί» επιμείνουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, να συζητήσει και να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.

Αυτό όμως είναι το απευκταίο σενάριο που άπαντες στη κυβέρνηση ξορκίζουν…

Η υποχρεωτικότητα και οι επιθέσεις σε ιατρούς

Οι «ειδικοί» που μιλούν για 5000 κρούσματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες, ζητούν επανεξέταση του μέτρου της επέκτασης της  υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων για το οποίο η κυβέρνηση είναι μεν  επιφυλακτική, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης του, αν παραστεί ανάγκη.

Χθες ανακοινώθηκαν  5.449 νέα κρούσματα, 430 διασωληνωμένους, 52 νεκρούς. Αριθμοί που μάλλον τρομάζουν…

Σημειώνεται  ότι το ΚΙΝΑΛ ζήτησε μεταξύ άλλων την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας στο σχεδιασμό του ΕΣΥ.

Σταθερά αντίθετος στην υποχρεωτικότητα είναι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνεχίζει  να μιλά για διχασμό των πολιτών, από την κυβέρνηση. Μια παράμετρο που προσμετρά η κυβέρνηση στο σχεδιασμό της.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα «χαρακώματα». Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος εξαπέλυσε νέα …μακάβρια επίθεση.  «Με 1.110 απώλειες τον Οκτώβριο και 421 διασωληνωμένους ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την ελάχιστη συνεννόηση» ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας της δικό πολιτικό στίγμα…

Τέλος προβληματισμό στη κυβέρνηση προκαλούν οι επιθέσεις που δέχθηκαν από σκληροπυρηνικούς ανεμβολίαστους , ομάδα  πνευμονολόγων γιατρών στην Καλαμπάκα. Η επίθεση μάλιστα που δέχθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας ήταν πρωτοφανής…

Όπως αποκαλύφθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό δεν χαρακτηρίζεται ως μεμονωμένο καθώς στο πρόσφατο παρελθόν στο στόχαστρο των ανεμβολίαστων, με απειλές και ύβρεις, βρέθηκαν και άλλοι ιατροί που δημοσίως ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ