Η απόβαση των Fund στη Βόρεια Ελλάδα, ο νέος πρόεδρος του Χ.Α.Α. και οι επενδύσεις Έλον Μασκ, FB και GOOGLE

Tα Ταμεία και επιμελητήρια θέλουν να μπουν στον χώρο των μικροπιστώσεων. Έτσι όπως πληροφορείται η στήλη το Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) έχει αιτηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας άδεια για να χορηγεί δάνεια στα μέλη του. Πρόκειται για μικροπιστώσεις, με εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων. Για να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία πρέπει να έχει μετοχικό κεφάλαιο 250 χιλ.ευρώ και η εποπτεία της εταιρείας αυτής τίθεται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι πιστώσεις αυτές δίνονται χωρίς υποθήκες με την υπογραφή μιας σύμβασης. Και άλλα ταμεία αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΤΣΜΕΔΕ.

Στην Ελλάδα θα βρίσκονται τους επόμενους μήνες στελέχη της Macquarie. Στόχος τους είναι να δρομολογήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισεκ. ευρώ. Όπως μαθαίνουμε, στόχος τους είναι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, νέοι έξυπνοι μετρητές παντού, θέσπιση διαδικασιών προκειμένου να συνδέονται τα συστήματα ενέργειας των σπιτιών (πάνελ) με το σύστημα, νέα έργα από κοινού από τη ΔΕΗ για τη διασύνδεση νησιών και ηπειρωτικής χώρας και με όλα αυτά να πέσει το ενεργειακό κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Θα τα καταφέρουν οι Αυστραλοί; Why not;

Funds από τα Βαλκάνια σκανάρουν την ελληνική αγορά των startups προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα μας. Όπως πληροφορείται ο Mr.President, στόχος τους είναι εταιρείες τεχνολογίας και fintech. Διαβλέπουν πως μετά τις επενδύσεις που δρομολογούνται στη χώρα μας από Microsoft και Lamda Hellix για data centers, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε κάτι κοντά σε Sillicon Valey. Επομένως, μην μας ξενίσει αν δούμε το προσεχές διάστημα εξαγορές και σχετικές ανακοινώσεις…

Facebook και Google σχεδιάζουν να φτιάξουν καλώδια στην Ελλάδα, υποθαλάσσια, για να συνδέσουν τη χώρα με άλλες περιοχές του πλανήτη για τη μεταφορά δεδομένων. Κάτι σαν το δορυφορικό Ίντερνετ του Έλον Μάσκ. Σίγουρα θετικό, να υπάρχουν πολλοί παίχτες στην αγορά, όμως το ζητούμενο είναι αφενός να καταλήξουν σε συμφωνία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφετέρου να προχωρήσουν το έργο. Και το κυριότερο, να παράξει το έργο τους προστιθέμενη αξία, καθώς ήδη έχουμε ως χώρα αρκετά υποθαλάσσια καλώδια μεταφοράς δεδομένων.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια του Ελευθέριος Βενιζέλος να καταστεί το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο. Οι επενδύσεις είναι ύψους 70 εκατ.ευρώ και στόχο έχουν το αεροδρόμιο να καταστεί ενεργειακά αυτόνομο, με δική του παραγόμενη ενέργεια και να έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα φιλόδοξο και σημαντικό.

Σε ανύποπτο χρόνο η στήλη σας είχε αναφέρει πως επίκειται παραίτηση του Σωκράτη Λαζαρίδη. Μάλιστα, είχαμε σκιαγραφήσει και το προφιλ του επόμενου του Χρηματιστηρίου. Με καθυστέρηση ενός μήνα, επιβεβαιωθήκαμε και σε αυτό. Η κυβέρνηση πίεζε, καθώς ο Σωκράτης ήταν πολλά χρόνια στην πιάτσα και δεν ταίριαζε στη νέα εποχή που έρχεται στο χρηματιστήριο με δείκτες ESG. Τους έκατσε που λέτε γάντι το λάθος που έγινε με το πεντάωρο black out της πλατφόρμας συναλλαγών του Χρηματιστηρίου. Η απερχόμενη διοίκηση τα ρίχνει στη Cisco. Όπως και να έχει είναι απαράδεκτο για ένα χρηματιστήριο να έχει «μαύρα» κενά και τρύπες στα συστήματα λειτουργίας.
Για αντικαταστάτες του κ. Λαζαρίδη, ακούγονται τρία ονόματα: Ο νυν Νο 2 της ΕΧΑΕ, η αντιπρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς και ο πρώην Προέδρος της ΕΚ, Αλ. Πιλάβιος.

Ο Elon Musk έρχεται με το δορυφορικό ίντερνετ. Η Starlink υπόσχεται γρήγορες ταχύτητες από το δορυφόρο. Ωστόσο, το εγχείρημα δύσκολα θα κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς στην Ελλάδα. Η στήλη σήμερα σας φέρνει την είδηση πως η εταιρεία κατέληξε για την κατασκευή του επίγειου σταθμού της στις Θερμοπύλες. Είχε πέσει στο τραπέζι και η Νεμέα. Όπως μαθαίνουμε αναμένεται εντός του 2022 να ξεκινήσει η εκπομπή του δορυφορικού ίντερνετ στη χώρα μας και την ίδια χρονιά ξεκινά η κατασκευή του επίγειου σταθμού. Έως τότε θα εκπέμπει από άλλες εγκαταστάσεις στη Βουλγαρία.

Έρχεται νέο πακέτο προς τους δήμους ύψους 320 εκατ.ευρώ. Πρόκειται για τον εκσυγχρονισμό και τον μετασχηματισμό τους, τη μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για μία μεγάλη ενίσχυση από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης προς τους δήμους της χώρας, προκειμένου αρκετές λειτουργίες και διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά. Από νέα διαδραστικά portals, έως πληρωμή κλήσεων ηλεκτρονικά, αρχειοθέτηση κλπ. Οι δήμοι γίνονται σταδιακά hi tech.

Νέα επένδυση έρχεται από την Marathon, καθώς μετά την Ariadne Maps αναμένεται να δώσει 8 εκατ.ευρώ σε μεσαία εταιρεία διαχείρισης συμβάσεων.

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναμένεται να τρέξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι όπως πληροφορείται η στήλη εστιασμένο στο λιανεμπόριο, καθώς οι φορείς του κλάδου «πιέζουν» για να στηριχθούν. Σου λένε , πήρε η εστίαση, πήραν τα γυμναστήρια, εμείς τι είμαστε; Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει εντός του 2022 και θα συμβάλει στην επούλωση των πληγών του κλάδου, που άφησε η πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdown.