today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Η ανησυχία της κυβέρνησης για ενδεχόμενο 4ο κύμα κορωνοϊού

Ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και «ειδικούς» μετά την έκρηξη  των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες και τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται οι  ΜΕΘ των νοσοκομείων, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας.

Το 4ο κύμα είναι εδώ, δηλώνουν οι επιδημιολόγοι οι οποίοι προειδοποιούν για κίνδυνο επανάληψης του σκηνικού του περσινού φθινοπώρου, έστω κι αν η πανδημία απειλεί κατά κόρον τους ανεμβολίαστους.

Του Κώστα Πασίση

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας πάντως σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν εξετάζει να πάρει πίσω κάποιες από τις ελευθερίες». Και αιτιολόγησε τη θέση του, λέγοντας ότι  Θα είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα, αν λαμβάνονταν μέτρα.

«Οι «αρνητές» θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν», τόνισε ο κ. Πέτσας μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

Παρότι οι εμβολιασμοί τρέχουν με αργούς ρυθμούς, αν και έχει εμβολιαστεί το 60% του γενικού πληθυσμού,  η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι το πρόγραμμα θα πάει καλύτερα, λόγω των πιέσεων που δέχονται οι αντιεμβολιαστές.

Εκείνο πάντως που τονίζεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες και  δεν πρόκειται να υπάρξουν οριζόντια lockdowns, παρά μόνο τοπικές παρεμβάσεις.

«Η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει» επανέλαβε προ ημερών ο Πρωθυπουργός ο οποίος έκανε και την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως και πολλοί υπουργοί.

Έκκληση να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο όσοι έχουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια του, έκανε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η κυβέρνηση  έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της για επιστροφή στην κανονικότητα των εμβολιασμένων ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, υιοθετώντας με τις κατάλληλες προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα, τις «πρακτικές» και τα μοντέλα διαχείρισης των χωρών της Ευρώπης, όπως συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σε αυτές τις «προσαρμογές» οφείλεται και η απαγόρευση των παρελάσεων σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Τα τελευταία δυο 24ωρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.000 και όπως τονίζεται αυτό είναι ένα άκρως επικίνδυνο σήμα.

Χθες ανακοινώθηκαν 3651 κρούσματα αλλά είχαμε  63 νεκρούς που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Μάιο και 387 διασωληνωμένους.

Σημειώνεται ότι η αυξητική τάση στα κρούσματα εμφανίστηκε στις 8 Οκτωβρίου και έκτοτε η κατάσταση ξέφυγε…

«Έχει ξεκινήσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε αυτή την περίπτωση οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 3.000 και αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τη χώρα.

Ανησυχητική είναι η αύξηση, πάνω από το 100% του ιικού φορτίου, στα λύματα στη Κρήτη και στην Αχαΐα, γεγονός που δείχνει ότι ο κορωνοϊός σύντομα θα «μεταναστεύσει» από τη Βόρεια Ελλάδα προς τα Νότια…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου, Αθαν. Εξαδάκτυλου η αύξηση οφείλεται στην πτώση της θερμοκρασίας που κάνει τον ιό ανθεκτικότερο και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πολλοί συμπεριφέρονται, σαν να μην υπάρχει ο covid 19 και αυτό φαίνεται περισσότερο στη νυκτερινή διασκέδαση όπου υπάρχει αδιαχώρητο μεταξύ των θαμώνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το μίγμα θα γίνει  εκρηκτικότερο στην περίπτωση επέλασης και της Εποχικής γρίπης που είναι προ των πυλών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ