today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τα νέα project εκσυγχρονισμού στην εκπαίδευση, η επανεμφάνιση των θεσμών, και οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού

Μία νέα πηγή εσόδων προκύπτει για το ελληνικό δημόσιο. Ακούει στο όνομα «φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικοί» και το οικονομικό επιτελείο φορτσάρει για να αυξήσει τις αιτήσεις μεταφοράς της φορολογικής έδρας. Όπως μαθαίνουμε, έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 120 αιτήσεις από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, με το δημόσιο να βγάζει χρήμα. Πώς; Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κάνουν επένδυση στην Ελλάδα. Οι πλούσιοι του εξωτερικού μάλιστα επιστρατεύουν τα λεγόμενα Family offices. Τί είναι αυτά; Γραφεία που διαχειρίζονται την περιουσία, με τις αιτήσεις να έχουν πάρει φωτιά από τη Μ.Βρετανία, εξαιτίας του Brexit. Ελκυστικοί φορολογικοί συντελεστές, μειωμένη φορολογία για την επένδυση και το γεγονός πως μπορούν να κάνουν συναλλαγές από την Ελλάδα προς χώρες μέλη της ΕΕ, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την απόβαση στη χώρα μας.

Παραμένοντας στα της οικονομίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται φθηνά. Όπως όλα δείχνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι θετική στο να εντάξει τη χώρα μας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων PEPP. Στελέχη της ΕΚΤ και της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις και όλα δείχνουν πως θα έχουν αίσιο τέλος.

Σε επανεξέταση του σχεδίου αξιοποίηση του κτήματος Καμπά βρίσκεται η διοίκηση της Άκτωρ. Όπως πληροφορούμαστε, έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση Αμερικάνων επενδυτών για την αξιοποίηση της έκτασης. Το αρχικό σχέδιο αφορούσε την ανάπτυξη μιας έκτασης 31,5 στρεμμάτων, με εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων και χώρους κινηματογράφου. Πληροφοριοδότης της στήλης εκτιμά πως έως τα μέσα του 2022 θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη συγκεκριμένη επένδυση.

Το αυτί του Mr.President πήρε κάπου, πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζει με τη στενή του ομάδα, νέο νομοσχέδιο για τον τύπο. Με καινοτόμες ρυθμίσεις. Ήδη με διάφορα ενισχυτικά μέτρα έχει κρατήσει ζωντανό τον χώρο μέσα στην πολύ δύσκολη εποχή της πανδημίας γεγονός που το αναγνωρίζουν εχθροί και φίλοι.

Νέα projects ανοίγονται στα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα ετοιμάζεται να προχωρήσουν διαγωνισμοί για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες των φοιτητών, όπως επίσης και για την επικοινωνία αυτών με τις γραμματείες των σχολών τους. Όλα αυτοματοποιημένα και όλα ψηφιακά. Τις διαδικασίες τρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Παιδείας. Πάντως ήδη επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τους όρους, το έργο κλπ εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας. Μικρές και μεγάλες.

Eιδήσεις, που δεν έχουν κυκλοφορήσει για το μιντιακό και επιχειρηματικό τοπίο φέρνει η στήλη. Ένα εξάμηνο πολύ καλών ειδήσεων προηγήθηκε για τον όμιλο εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη.Η αρχή έγινε με την Intralot όπου τακτοποίησε ένα μεγάλο ομολογιακό δάνειο που είχε κοιτάζοντας πλέον προς την είσοδό της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Intrakat συγχωνεύτηκε με την ενεργειακή ΓΑΙΑ Άνεμος εξελισσόμενη σε μία σημαντική δύναμη που μπαίνει στους Big Five των κατασκευαστικών εταιρειών και χτυπά μεγάλα έργα σε ενέργεια, ΣΔΙΤ και ΑΠΕ. Παράλληλα, με δύο deals, της μεταβίβασης της Intrasoft International στη δανέζικη Net Company και της πώλησης ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο καλό Λιβάδι Μυκόνου, έβαλε στα ταμεία της μητρικής Intracom πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στα νέα πεδία δράσης του ομίλου εντάσσονται στο εξής μεταξύ άλλων και τα Media με όχημα τον Flash.gr που ναι μεν κλίνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η γραμμή του φαίνεται σταθερή  και ισορροπημένη γραμμή χωρίς αντιπολιτευτικές κραυγές. Το σάιτ έχει ως
Γενικό διευθυντή τον Γ. Καραμέρο από τις αρχές του χρόνου. ο οποίος εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική χάριν της δημοσιογραφίας. Πάντως μέχρι στιγμής τα πάει καλά, αφού μείωσε  τα έξοδά, αύξησε τα έσοδα, και επέστρεψε το site στην ιστορική του έδρα στην οδό Πρεμετης στο Μαρούσι ενθαρρύνοντας μια  σημαντική αλλαγή στην Εμπορική Διεύθυνση του μέσου. Ο mr. President έμαθε πάντως ότι η οικογένεια Κόκκαλη δεν θα έβλεπε αρνητικά μια ενδεχόμενη εξαγορά από διεθνή μινταικό όμιλο ή fund που δραστηριοποιείται στις εξαγορές..

H στήλη σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για την γκάφα της ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ που είχε προηγηθεί της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ είχε προγραμματίσει συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά της εταιρείας. Η διοίκηση της ΔΕΗ ακόμη γελά…Καθώς συμμετείχαν περίπου 150-200 άτομα, εκ των οποίων 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σκουρλέτηδες, Τζανακόπουλοι, Τρύφων Αλεξιάδης, Φάμελλος κ.α. απάρτιζαν το αγωνιστικό κοινό. Στα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, η στήλη πληροφορείται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές. Δηλαδή; Δηλαδή θέλουν να μπουν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και για αυτό έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρεία για να ρωτήσουν διάφορα. Γρίφος αποτελεί η στάση του δημοσίου, το οποίο είτε θα πέσει στο 34% είτε θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο. Το πρώτο είναι πιο πιθανό.

Συνεχίζει το πρασίνισμά της η Motor Oil θέτοντας στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και της ανάπτυξής την πράσινη ανάπτυξης. Όπως μαθαίνει ο Mr.President στόχος του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι να φτάσει το 1 GW από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ο πρώτος στόχος είναι τα 500-600 MW. H εταιρεία πήρε από την Fortress και άδειες συνολικής ισχύος 650 MW, τις οποίες όπως μαθαίνουμε αξιολογεί προκειμένου να προχωρήσει τα έργα, σε όσα μέρη κρίνει σκόπιμο. Έρχεται επίσης και το πράσινο υδρογόνο, όπου μετέχει στο
Blue Med και το project White Dragon.

Στις 8 Νοεμβρίου θα υποβληθούν οι προσφορές για το μεγάλο έργο στο Γραμματικό. Πρόκειται για τη μονάδα «Μαύρο Βουνό» όπου είχαν υπάρξει αναβολές εξαιτίας προσφυγών. Το έργο ύψους 130 εκατ.ευρώ προωθείται με εργολαβία δημοσίου έργου, ενώ σχεδιάζονται επίσης ΣΔΙΤ.

Συζητήσεις επί συζητήσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των θεσμών. Τα είπαν χθες στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για τη λήξη της μεταμνημονιακής εποπτείας. Μαθαίνει η στήλη πως η κυβέρνηση έθεσε επιτακτικά στους θεσμούς το ζήτημα νέων μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης. Θέλουν να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση των τιμών στο ρεύμα και τα καύσιμα. Το αν πέτυχαν ή όχι, θα φανεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί. Η στήλη μαθαίνει πως δεν υπήρξε πρόβλημα σχετικά με αυτό το αίτημα.

Μεγάλη γκρίνια επικρατεί στην κυβέρνηση για την απόφαση να φορολογηθούν αναδρομικά τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συνταξιούχους. Το φορτίο φορολόγησης είναι βαρύ, με τους συνταξιούχους να κάνουν λόγο για “εξαπάτηση” αφού όπως μπήκαν στον λογαριασμό τους έτσι βαίνουν και μάλιστα απροειδοποίητα. Πάντως στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης μετρούν δημοσκοπικά τις παρενέργειες της απόφασης αυτής, με τα πρώτα συμπεράσματα να μην δείχνουν σοβαρές αναταράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ