today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Βρετανία: Νεκρός ο βουλευτής που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι

Βρετανός βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σήμερα μέσα σε εκκλησία από άνδρα ο οποίος εισέβαλε σε μια συνάντηση του βουλευτή με ψηφοφόρους από την εκλογική περιφέρειά του, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για φόνο.

Ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες, που μαχαιρώθηκε την ώρα που μετείχε σε συνάντηση με ψηφοφόρους του στη νοτιοανατολική Αγγλία, είναι νεκρός, μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η τοπική αστυνομία, η οποία δεν κατονόμασε το θύμα, δήλωσε σε ανακοίνωση ότι ο άνδρας που είχε βρεθεί τραυματισμένος πέθανε επί τόπου, παρά τις προσπάθειες των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.

“Ένας 25χρονος άνδρας συνελήφθη γρήγορα μετά την άφιξη της αστυνομίας στο σημείο, ως ύποπτος για φόνο”, προσθέτει η ανακοίνωση αναφέροντας ότι βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Συλλυπητήρια του Τζόνσον και του πολιτικού κόσμου για τον θάνατο του Ντ.Έιμες

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το «σοκ» και τη «θλίψη» του για τον θάνατο του Συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες.

«Οι καρδιές μας θλίβονται σήμερα, για τον χαμό του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, ο οποίος δολοφονήθηκε σε μια συνάντηση με ψηφοφόρους του, μέσα σε μια εκκλησία, αφού υπηρέτησε σχεδόν 40 χρόνια» τους πολίτες του Έσεξ και όλης της Βρετανίας, ανέφερε ο Τζόνσον σε μια σύντομη δήλωσή του.

«Ο Ντέιβιντ ήταν ένας άνθρωπος που πίστευε παθιασμένα σε αυτήν τη χώρα και το μέλλον της. Σήμερα χάσαμε έναν σπουδαίο δημόσιο λειτουργό και έναν πολυαγαπημένο φίλο και συνάδελφο», πρόσθεσε.

«Επίθεση στη δημοκρατία» χαρακτήρισαν πολλοί πολιτικοί τη δολοφονία του Έιμες, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν 25χρονο.

«Συγκλονιστική είδηση για τον σερ Ντέιβιντ Έιμες. Ήταν απείρως ευγενικός και καλός. Λάτρης των ζώων και πραγματικός κύριος. Είναι τόσο άδικο. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγο και τα παιδιά τους», ανέφερε η Κάρι Τζόνσον, η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Σάιμον Κόβενι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, μίλησε για ένα «σοκαριστικό και τραγικό» συμβάν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του «στην οικογένεια, τους φίλους και τους πολιτικούς συναδέλφους του σερ Ντέιβιντ Έιμες».

Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του βουλευτή έστειλε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον. «Σε μια δημοκρατία, οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσβάσιμοι και ανοιχτοί σε ελέγχους, όμως σε κανέναν δεν του αξίζει να του αφαιρέσουν τη ζωή ενώ εργάζεται και εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του», πρόσθεσε.

«Σοκαρίστηκα από την είδηση του θανάτου του βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες μετά τη φρικτή επίθεση. Τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους αγαπημένους του», ανέφερε ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, ο πρεσβευτής της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τη θλίψη του για τον θάνατο του βουλευτή εξέφρασε επίσης ο Φίλιπ Τ. Ρίκερ, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στη Βρετανία.

«Η δολοφονία ενός βουλευτή, την ώρα που φροντίζει τους ψηφοφόρους του, είναι ένα βαρύ πλήγμα για αυτή τη χώρα, τους πολίτες της και όποιον επιθυμεί μια ειρηνική και ευημερούσα δημοκρατία. Ο σερ Ντέιβιντ Έιμες αφιέρωσε τη ζωή του στους σκοπούς τους οποίους πίστευε, υπηρέτησε τους ψηφοφόρους και τη χώρα του για σχεδόν 40 χρόνια ως μέλος του κοινοβουλίου. Ήταν ένας πιστός Ρωμαιοκαθολικός, από τη βαθιά πίστη του οποίου πήγαζε το αίσθημα του δικαίου. Γίναμε πλουσιότεροι με τη ζωή του και φτωχότεροι με τον θάνατό του», σχολίασε ο Τζάστιν Ουέλμπι, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι.

Το εγκώμιο του Έιμες έπλεξαν επίσης πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι, ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί Γκόρντον Μπράουν, Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι και Τζον Μέιτζορ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ, δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από τον θάνατο του πολιτικού, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί η ασφάλεια των βουλευτών και να αναζητηθούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Ο Μπρένταν Κοξ, ο σύζυγος της Τζο Κοξ, της βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε το 2016, έστειλε «τη σκέψη και την αγάπη του στην οικογένεια του Ντέιβιντ». Η δολοφονία αυτή του ξαναφέρνει στον νου «την οδύνη, την απώλεια αλλά και την αγάπη που μας έδωσε ο κόσμος μετά τον χαμό της Τζο. Ελπίζω ότι θα κάνουμε το ίδιο και για τον Ντέιβιντ τώρα», πρόσθεσε.

Μεσίστια η βρετανική σημαία στη Ντάουνινγκ Στριτ

Μεσίστια κυματίζει η βρετανική σημαία πάνω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, σε ένδειξη σεβασμού προς τον βουλευτή που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Ο Ντέιβιντ ‘Ειμες, ένας 69χρονος βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν άνδρα που όρμησε πάνω του κατά τη διάρκεια συνάντησης με ψηφοφόρους, μαχαιρώνοντάς τον επανειλημμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ