today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ξεκίνησαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού και τρία χρόνια από το τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι Αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας «συναντήθηκαν», διά ζώσης, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, για το ετήσιο τακτικό συνέδριο τους.

Με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι σύνεδροι της ΚΕΔΕ ξεκίνησαν από σήμερα το μεσημέρι τις τριήμερες εργασίες, με τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει πως «θέτουμε τον πήχη των προσδοκιών μας ψηλά και με ευκαιρία το συνέδριο, κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα ως Αυτοδιοίκηση».

«Ο κόσμος αλλάζει κι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε από τη θέση του θεατή. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε τολμηρές αλλαγές, που θα μας λύσουν τα χέρια και θα είμαστε πιο χρήσιμοι στους πολίτες», είπε στον αρχικό του χαιρετισμό ο κ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κρήτης που, όπως είπε, «έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους», αναφερόμενος στις σεισμικές δονήσεις, ενώ ευχήθηκε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά να «βγει πιο δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος ως οικοδεσπότης καλωσόρισε στην πόλη όλους τους συνέδρους. Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα θέματα καθημερινής ανάγκης, τα οποία θα συζητηθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων είναι, όπως είπε, η διοικητική μεταρρύθμιση, το μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες πόλεις, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και η αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από τη διοίκησή του. «Δουλεύουμε καθημερινά για αλλαγές στη Θεσσαλονίκη σε μεγάλη, μεσαία και μικρή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στο τέλος της δεκαετίας οφείλουμε να παραδώσουμε μια αναβαθμισμένη, βελτιωμένη πόλη στις επόμενες γενιές. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όχι μόνο θα αναδείξει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις με βασικό γνώμονα την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στην πατρίδα μας. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πατούλης, Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε πως «όταν η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη μπορεί να πετύχει πολλά και όταν υπάρχει η Πολιτεία που μπορεί να ακούσει και να νομοθετήσει, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ