today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Α.Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία φωνή

Η καγκελάριος Μέρκελ τιμήθηκε σήμερα στην Μαδρίτη με το Βραβείο «Κάρολος Ε» για τις μακροχρόνες πολιτικές της υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή αναφέρει ότι «η καγκελάριος Μέρκελ ήταν πάντα μία ακλόνητη υπέρμαχος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή».

Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή και Ιβηρο-αμερικανική Ακαδημία του Ιδρύματος Yuste (Fundación Academia Europea e Iberoamericana de Yuste), ένα ισπανικό ίδρυμα με στόχο τη διάδοση των πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών αξιών της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Στην ομιλία της, παρουσία του Ισπανού βασιλιά Φελίπε, η καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία φωνή. Μόνο εάν υπάρχει ομοφωνία μπορεί να αντιμετωπιστεί για παράδειγμα, η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης». Επέστησε δε την προσοχή στις φυγόκεντρες δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αυτές προκύπτουν όταν το σύνολο των κοινών αξιών τίθεται εν αμφιβόλω, όταν η ΕΕ δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της και οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές γίνονται πολύ μεγάλες», όπως τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ